Ελλαδα

Βασιλακόπουλος: Οι γονείς να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους

«Το νέο κύμα δεν θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε», επισημαίνει ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός παιδιών κατά του κορωνοϊού
Εμβολιασμός παιδιών κατά του κορωνοϊού © EPA / ETIENNE LAURENT

Εμβολιασμός παιδιών: Τι συνιστά ο καθηγητής Βασιλακόπουλος στους γονείς και τι δηλώνει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, συνέστησε στους γονείς να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αφορμή το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17 ετών

«Όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δεν βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα μας φέρει πολλά κρούσματα, είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Είναι η μετάλλαξη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η αύξηση που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η Δέλτα, αλλά και στη δική μας συμπεριφορά», δήλωσε στο Mega, o κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:

«Όταν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσω είναι τρομερά μικρότερη. Και αν νοσήσω στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα νοσήσω πολύ ελαφριά. Δεν έχει καμία σχέση με το να νοσήσω με κορωνοϊό και να είμαι ανεμβολίαστος. Το εμβόλιο μας δίνει μια πρωτεΐνη και εμείς φτιάχνουμε αντισώματα εναντίον της. Αν νοσήσω με φυσιολογικό τρόπο δεν εκτίθεμαι μόνο σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Αν νοσήσει κάποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια; Γιατί δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό;»

Σχετικά με το 4ο κύμα κορωνοϊού που φαίνεται να έχει έλθει ήδη στην Ελλάδα, ο καθηγητής σημείωσε ότι το νέο κύμα δεν θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ένα όριο. Δεν μπορώ χωρίς εμβόλιο να αντιμετωπίσω τον κορωνοϊό, δεν μπορεί καμία χώρα στον κόσμο. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα υπάρχει διασπορά. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δε γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε. Πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ενημέρωση. Το κάνουμε με τους συναδέλφους μου, αλλά πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι άνθρωποι, όπως ινδάλματα, μεγάλοι αθλητές, μεγάλοι καλλιτέχνες, πρέπει να μπουν μπροστά και με το παράδειγμά τους να συμπαρασύρουν τους νέους να εμβολιαστούν», είπε ο καθηγητής στο Mega. 

Επιπλέον, σχετικά με τη συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Σε κάθε μέτρο υπάρχει αντίδραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας. Για τους δασκάλους θα το θεωρούσα λογικό. Για τους φοιτητές, στα αμφιθέατρα θα μπορούσαν να έρχονται οι εμβολιασμένοι, και οι υπόλοιποι να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν το επιτελικό κράτος…
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν το επιτελικό κράτος…

Ένας δρόμος «του κουτιού» πρόλαβε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να δείχνει σε ορισμένα σημεία ήδη άσχημος και γερασμένος από μερεμέτια και μπαλώματα, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποφευχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.