Ελλαδα

Τσιόδρας: Αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη, Ν. Αιγαίο

«Οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σωτήρης Τσιόδρας: Η προειδοποίηση του καθηγητή για τις περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στις περιοχές όπου παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, «κρούοντας το καμπανάκι» για κρούσματα στις νεαρότερες ηλικίες. 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε περιοχές όπως η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε - Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%, ενώ ο κίνδυνος από την κοσμοσυρροή στην εστίαση και στην ψυχαγωγία απαιτεί νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό. 

Ο νέος σχεδιασμός αφορά τις κυρώσεις και τους ελέγχους στον τομέα της εστίασης και την ψυχαγωγίας και θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε την ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. «Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού.

» Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα.
Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας». 

Θεμιστοκλέους: Παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια. Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν τον λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία  και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και με την Εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ