Ελλαδα

4ο κύμα: Πέντε επιστήμονες προβλέπουν ραγδαία εξέλιξη κρουσμάτων

Tόσο τα κρούσματα όσο και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το απόγευμα της 13ης Ιουλίου στην Ερμού © EUROKINISSI - 4ο Κύμα
Πέντε επιστήμονες μιλούν για το 4ο κύμα που κορωνοϊού που έχει ξεκινήσει και κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν © EUROKINISSI

Πέντε επιστήμονες μιλούν για το 4ο κύμα που έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα και κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για το τέταρτο κύμα που έχει ήδη ξεκινήσει. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, με σημαντικότερα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για 17 επαγγελματικούς χώρους, αλλά και την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του» δήλωσε, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εκφράζοντας την ελπίδα να έχουμε γύρω στο 70% ανοσία μέχρι τέλος καλοκαιριού. 

Σύψας: Τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 20.000 μέσα στον Αύγουστο

Για απότομη και γρήγορη κλιμάκωση της πανδημίας έκανε λόγο ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, μιλώντας ακόμα για 20.000 κρούσματα μέσα στον επόμενο μήνα. 

«Σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση» προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εκτιμώντας πως μέσα στον Αύγουστο τα κρούσματα κορωνοϊού θα αγγίξουν τα 15.000 με 20.000.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού των μαθητών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» είπε ο καθηγητής και επικαλέστηκε αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ. 

«Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει» είπε στη συνέχεια, προειδοποιόντας πως αν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες εφήβους, αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά.

Τζανάκης: Εως 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, σχολίασε τη δήλωση του του κ. Σύψα λέγοντας πως για να εντοπιστούν τα 20.000 κρουσματα θα πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα και να σπάσει κάθε ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας, που στα προηγούμενα κύματα δεν είχε ξεπεράσει το 6%.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως  «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου». 

Τέλος, προειδοποίησε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα ενώ κάλεσε πάντες «να μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».

Εξαδάκτυλος: Το 4ο κύμα είναι εδώ

Ότι το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα δήλωσε σήμερα (14/7) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτιμώντας ότι από βδομάδα σε βδομάδα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%. 

«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προκύπτει καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς». Τέλος, συμπλήρωσε πως «αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Α) μιλάει στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Α) μιλάει στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Γώγος: Πιθανό να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο τα κρούσματα όσο και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθούν.

«Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές. Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη» είπε ο καθηγητής Γώγος, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν: 

«Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε κι εκεί θα έχουμε κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Βασιλακόπουλος: Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν «ζορίσει» η κατάσταση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε ότι μπορεί να μην υπάρχει το lockdown σαν λύση στο τραπέζι, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία από τους πολίτες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.  

«Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των μη εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του».

Ο καθηγητής Πνευμολογίας επεσήμανε ότι το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ