Ελλαδα

Τα νέα νηπιαγωγεία στην Αθήνα - Πού βρίσκονται

Τι ισχύει με την κοπή δέντρων - Η απάντηση από τον Δήμο Αθηναίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μολύβια και ξυλομπογιές σε νηπιαγωγείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Μολύβια και ξυλομπογιές σε νηπιαγωγείο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Αυτά είναι τα νέα νηπιαγωγεία στην Αθήνα που δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος απαντά και στις αντιδράσεις για την κοπή δέντρων.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Δήμος Αθηναίων τα νέα νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και είναι αναγκαία για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο μηχανισμός του Δήμου «δουλεύει μέρα νύχτα για να ετοιμάσει τα νηπιαγωγεία που θα υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο -και κάθε Σεπτέμβριο- περίπου 1.300 μικρά παιδιά, τα οποία είχαν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Το πρώτο νηπιαγωγείο που είναι ήδη έτοιμο βρίσκεται στο Βοτανικό. Το σχολείο διαθέτει 4 αίθουσες, αίθουσα νηπιαγωγών, μεγάλο υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαρά και καλυμμένο με ελαστικές πλάκες ασφαλείας.

Διαθέτει θερμομόνωση, πρόσθετη εξωτερική επένδυση, συστήματα πυρασφάλειας, δίκτυο Ίντερνετ, συναγερμό, ενώ η είσοδος στο χώρο του γίνεται ελεγχόμενα με τη χρήση θυροτηλεόρασης. Περιμετρικά του σχολείου έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα για τη μείωση του θορύβου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν δέντρα ενώ έγινε εκτεταμένη χαμηλή φύτευση. Το 54ο νηπιαγωγείο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 92 παιδάκια. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν 10 νηπιαγωγεία σε 9 αδόμητα οικόπεδα και 3 σε αύλειους χώρους υφιστάμενων σχολείων. Επιπλέον θα διαμορφωθούν 7 αίθουσες νηπιαγωγείων σε 6 υφιστάμενα σχολεία.

Δήμος Αθηναίων: Σε ποια σχολεία δημιουργούνται νέα νηπιαγωγεία σε αύλειους χώρους

Αναλυτικά τα τετραγωνικά που θα χρησιμοποιηθούν στους αύλειους χώρους των τριών σχολείων:

α) Στην Κυψέλης και Τροίας (6ηΔΚ) για 3 αίθουσες, θα χρησιμοποιηθούν 126 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 1.558,23.

β) Στη Μουστοξύδη 23 (6η ΔΚ) για μία αίθουσα, θα χρησιμοποιηθούν 42 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 2.193,91.

γ) Στη Νικοπόλεως 33 (6η ΔΚ) για 4 αίθουσες, θα γίνει χρήση 700 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο 6.476,34 και θα δημιουργηθεί ξεχωριστό προαύλιο με περίφραξη και δική του είσοδο, ώστε τα νήπια να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά ανώτερης βαθμίδας που φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

«Η συγκεκριμένη λύση είναι καλή και δόκιμη αλλά μεταβατική», διευκρινίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης. Στόχος είναι η συνολική διευθέτηση του ζητήματος το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός της επόμενης τετραετίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται το πλήρες σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

 

Κώστας Μπακογιάννης για νέα νηπιαγωγεία στην Αθήνα - Τι δήλωσε

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα παιδιά στα σχολεία, τα δέντρα στη θέση τους, τα ψέματα στην άκρη» δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Τα σχολεία θα είναι έτοιμα. Όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί. Σύγχρονα, και ασφαλή. Λύση μεταβατική αλλά όχι πρόχειρη. Κυψέλες ζωής στις γειτονιές της Αθήνας».

Στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων επισημαίνεται ακόμη: «Η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν θα επιτρέψει σε παρωχημένες νοοτροπίες, μικροπολιτικούς τακτικισμούς και υποκριτικά άλλοθι να θέσουν σε "ομηρία" τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Κοπή δέντρων για τη δημιουργία νέων νηπιαγωγείων στην Αθήνα - Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων

Σχετικά με τις αντιδράσεις για κόψιμο δέντρων στην οδό Ιακωβάτων, όπου δημιουργούνται το 153ο και το 154ο νηπιαγωγείο, ο δήμος αναφέρει: «Κανένα δέντρο δεν έχει κοπεί και δεν θα κοπεί. Δεν υπάρχει επομένως κανείς λόγος για τη μειοψηφία του δήμου με fake news, καλέσματα και συγκεντρώσεις να μετατρέπει τη γειτονιά σε πεδίο θερινής επαναστατικής γυμναστικής και σύγκρουσης».

Ο Δήμος Αθηναίων επισημαίνει ακόμη ότι στο αδόμητο οικόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως αυτοσχέδιος χώρος πάρκινγκ θα δημιουργηθεί σχολείο για 250 παιδιά. Τα δέντρα θα μείνουν στη θέση τους, με εξαίρεση πέντε (από τα 45) που θα μεταφυτευθούν. Θα φυτευτούν επιπλέον 13 μεγάλα πλατάνια, ενώ από τη διεύθυνση πρασίνου του Δήμου θα γίνουν χαμηλές φυτεύσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ