Ελλαδα

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Κάποιοι σήμερα θα αποφύγουν ακόμα και να βγουν από το σπίτι τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η «Τρίτη και 13» θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά και αρκετοί άνθρωποι δεν κλείνουν οικονομικές συμφωνίες ή δεν βγαίνουν από το σπίτι τους © YouTube
Γιατί η «Τρίτη και 13» θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά και αρκετοί άνθρωποι δεν κλείνουν οικονομικές συμφωνίες ή δεν βγαίνουν από το σπίτι τους © YouTube

Γιατί η «Τρίτη και 13» θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά και αρκετοί άνθρωποι δεν κλείνουν οικονομικές συμφωνίες ή δεν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί θεωρούν τον συνδυασμό Τρίτη μέρα της εβδομάδας και 13η μέρα του μήνα «γρουσουζιά». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα θα αποφύγουν να κλείσουν κάποια οικονομική συμφωνία, να κάνουν μία νέα γνωριμία, να ξεκινήσουν για ένα ταξίδι ή ακόμα και να βγουν από το σπίτι τους. 

Η φοβία όσων θεωρούν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα, βασίζεται σε συγκεκριμένες θεωρίες. Αναλυτικά: 

  1. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε στις 29 του Μάη 1453. Η μέρα ήταν Τρίτη, ενώ το άθροισμα των ψηφίων της χρονιάς βγάζει το νούμερο «13».
  2. Για όσους πιστεύουν στα ζώδια, την Τρίτη ο Άρης φέρεται να είναι «κυρίαρχος» πλανήτης, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όταν αυτός «συγκυριαρχεί» με τον Κρόνο. Καθώς κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς μέσα στο 24άωρο συμβαίνει αυτό, αντιμετωπίζεται όλη η μέρα σαν «γρουσούζικη».
  3. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μυστικός δείπνος του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του είχε 13 άτομα (οι 12 μαθητές + ο Χριστός), και τον ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα.
  4. Ο αριθμός 13 «σπάει» την υποτιθέμενη αρμονία του 12: 12 ήταν οι θεοί του Ολύμπου, οι άθλοι του Ηρακλή, οι φυλές του Ισραήλ, οι προαναφερθέντες μαθητές του Χριστού / απόστολοι, τα Ευαγγέλια, η βάση του δεκαδικού συστήματος (ντουζίνα) κλπ. 

Η μέρα Τρίτη κουβαλάει αρνητικό φορτίο

Ωστόσο, και η ημέρα Τρίτη, από μόνη της, έχει μία αρνητική χροιά, και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από κακά τελειώνει, την τερματίζουμε στα τρία γεγονότα. Τρίτωσε λέμε το κακό, δεν γίνεται να πάει παραπέρα δηλαδή...

Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν 13η σειρά καθισμάτων, πολλές πολυκατοικίες και τα ασανσέρ τους δεν έχουν 13ο όροφο, όταν οι καλεσμένοι σ΄ ένα δείπνο καταλήγουν 13 οι οργανωτές ζητάνε να κάτσει κι ένα 14ο άτομο, άλλοι αρνούνται κάθε κάθισμα που έχει το συγκεκριμένο αριθμό πχ. στο θέατρο κλπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ