Ελλαδα

ΔΙΚΤΥΟ: Η μεταρρύθμιση για την κοινωνική ασφάλιση σπάζει ταμπού

Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκδήλωση από το «ΔΙΚΤΥΟ» της Άννας Διαμαντοπούλου για την κοινωνική ασφάλιση και τη μεταρρύθμιση που επίκειται.

Κλειστή διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, και νέων πολιτών, διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την Τετάρτη (30/6). 

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το επικείμενο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο έχει δοθεί προς διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στη συζήτηση ήταν αυξημένη, καθώς μετείχαν πάνω τριάντα πέντε νέες και νέοι, κάτω των 35 ετών, οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο φάσμα επαγγελματικών πεδίων, ενώ προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς και από χώρες του εξωτερικού.

Στην εισαγωγή της, η  Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα και συνέχεια αν δεν συζητηθεί τεκμηριωμένα με τους πολίτες. «Για αυτό το λόγο, το ΔΙΚΤΥΟ επιδιώκει να συμβάλει στην οργάνωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα, φέρνοντας κοντά όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις με τους πολίτες και ιδιαίτερα του νέους», σημείωσε. Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να έχει ως γνώμονα τη «δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους και την προοπτική για τους νέους».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέφερε ότι η προώθηση της επικείμενης μεταρρύθμισης για την κοινωνική ασφάλιση σπάζει ταμπού και συνεισφέρει σε μια αλλαγή νοοτροπίας, «καθώς γίνεται για πρώτη φορά ένα σημαντικό βήμα προς ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν τον δικό τους κουμπαρά, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συνδυάσουν το προσωπικό τους ασφαλιστικό μέλλον με το συλλογικό ασφαλιστικό μέλλον της χώρας». Επιπλέον, η πρώην υπουργός τόνισε ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση μπορεί μεν καταστεί αντικείμενο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει ωστόσο να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, σε σημερινά δεδομένα, και μελλοντικές προοπτικές. 

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, τόνισε ότι «πρόκειται για μια ουσιώδη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που μεριμνά για την επάρκεια των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι σημερινές συντάξεις». Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, το νέο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία χωρών με αξιοζήλευτο επίπεδο κοινωνικής προστασίας. «Για τις ανάγκες του νέου συστήματος θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο ταμείο που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι θα επιλέγονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες επιλογής», συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου.

Κατά τον Υφυπουργό, με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται:

  • Η μείωση του δημογραφικού κίνδυνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης
  • Η εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους
  • Η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας
  • Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σημαντικές κρατικές εγγυήσεις. Όπως είπε, το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων του υφισταμένου συστήματος με υπολογισμό τους ωσάν στο σύστημα να συμμετείχαν όλοι οι ασφαλισμένοι (παλαιοί και νέοι), Επιπλέον, ακόμα και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που οι σωρευτικές αποδόσεις των επενδύσεων του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου στο νέο σύστημα είναι αρνητικές, το κράτος εγγυάται ότι η επικουρική του σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος θα είναι προστατευμένοι από τυχόν ακραίες διακυμάνσεις των αγορών».

Το ΔΙΚΤΥΟ είχε, το 2016, καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των νέων και των εργαζομένων. Την πρόταση, την οποία το ΔΙΚΤΥΟ ονόμασε «Σχέδιο Ν», λόγω του προσανατολισμού της στις ανάγκες των νέων, συνέταξε ο Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος συμμετείχε και στη συζήτηση με τον Υφυπουργό, κ. Τσακλόγλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ