Ελλαδα

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Απολογείται σήμερα ο 49χρονος

Στις 12 το μεσημέρι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απολογείται σήμερα στις 12:00 ο 49χρονος κατηγορούμενος για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Απολογείται σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι ο 49χρονος που βρίσκεται πίσω από την κλοπή των τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. Να θυμίσουμε πως ο δράστης αιτήθηκε και έλαβε ως σήμερα προθεσμία να απολογηθεί.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του δράστη

«Είναι η κλοπή του αιώνα. Ο πελάτης μου ήταν λάτρης της τέχνης, ωστόσο επέλεξε πολύ πρωτότυπο τρόπο για να εκδηλώσει τη λατρεία του προς την τέχνη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ήρθε σε επαφή είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, μέσα στα εννέα αυτά χρόνια, με τον οποιοδήποτε για να πουλήσει ή να θελήσει να πουλήσει αυτούς τους πίνακες», είπε στην ΕΡΤ ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Σάκης Κεχαγιόγλου, και προσέθεσε: 

«Εξαιτίας της δικής του, πλήρους συνεργασίας, εξαρχής με τις αρχές, τους υπέδειξε τον τόπο που τους είχε κρύψει. Έτσι ανευρέθηκαν και γυρίζουν στη φυσική τους θέση οι πίνακες. Αν δεν τους υπεδείκνυε, δεν επρόκειτο η αστυνομία να οδηγηθεί στην ανεύρεσή τους. Η μεταμέλειά του είναι έμπρακτη και πραγματική. Θα μπορούσε να συλληφθεί, να φυλακισθεί, να μην πει τίποτε και να μείνουν για πάντα στην κατοχή του».

Πώς εξιχνιάστηκε η κλοπή Πικάσο - Μοντριάν

Λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της κλοπής των πινάκων του Πάμπλο Πικάσο και Πιετ Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Ιανουαρίου 2012 έδωσε χθες (29/6) η Ελληνική Αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν γνωστό ότι ο δράστης της «κλοπής του αιώνα» για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους: ακόμη και την ώρα που έχουν διάλειμμα ή την ώρα που καπνίζουν. Ο δράστης είναι ένας 49χρονος οικοδόμος, ο οποίος πραγματοποίησε μόνος του την κλοπή, όπως υποστήριξε. 

Στην αποθήκη στη ρεματιά της Κερατέας βρέθηκε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι», αλλά και ο πίνακας του Πιετ Μοντριάν «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905). Το τρίτο έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση το πέταξε στην τουαλέτα και θεωρούσε πως το κατέστρεψε. Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι επιλογές των πινάκων ήταν τυχαίες. 

Όσο για το κίνητρο της κλοπής των πινάκων, ο δράστης υποστήριξε ότι είχε πάθος με τα έργα τέχνης και ήθελε να τα έχει σπίτι του. Ο 49χρονος είναι χωρισμένος με δυο παιδιά και είχε φίλους στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για κλοπές σε καταστήματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις