Ελλαδα

Αυτές είναι οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους - Οι αλλαγές

Τι κερδίζουν οι εμβολιασμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαρ
© Alexander Popov/Unsplash

Παρουσιάστηκαν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους - Οι αλλαγές σε εστιατόρια, καφέ, σινεμά, γήπεδα και μπαρ.

Στην εξειδίκευση του τρόπου λειτουργίας όλων των χώρων ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, προχώρησαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:

Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  • Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  • Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  • Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
  • Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί
  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
  • Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
  • Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
  • Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
  • Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

dieukolunseis.jpg

Γεωργιάδης: Προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν 

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι από 15 Ιουλίου, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, οι χώροι της εστίασης αλλά και όσοι χώροι φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Γεραπετρίτης: Οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν το μοντέλο που θέλουν

Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. 

Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ. Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη. Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%. Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

Συνέντευξη Τύπου | Παρουσίαση πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ