Ελλαδα

Πώς έγινε η κλοπή του αιώνα από τον 49χρονο ελαιοχρωματιστή

Ποιος είναι ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής και πού βρέθηκαν οι πίνακες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν που εκλάπησαν το 2012 © ΑΠΕ/	ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Οι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν που εκλάπησαν το 2012 © ΑΠΕ/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ποιος είναι ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής και πώς κατάφερε να κλέψει πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Η κλοπή τριών πολύτιμων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη της χώρας μας το 2012, μεταξύ των οποίων ο κλεμμένος Πικάσο που είχε αφιερώσει ο Ισπανός καλλιτέχνης στην Ελλάδα όπως και ένα έργο του Μοντριάν, βρέθηκαν εχθές, Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η επιτυχία της ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αποτυπώνεται από σήμερα το πρωί και στον διεθνή τύπο, ήταν πολύ μεγάλη ενώ στην αρχή της Συνέντευξης Τύπου τόνισε πως είχαν πληροφορίες κατά καιρούς. «Ερευνήθηκαν μέχρι την τελευταία και είχαμε αποτέλεσμα. Ηταν χρέος τιμής να επιστρέψει ο Πικάσο στη θέση του». 

Ποιος ήταν ο 49χρονος που έκανε την κλοπή του αιώνα

Ο Έλληνας δράστης που έκανε την κλοπή από το Εθνικό Μουσείο δεν ήταν συλλέκτης, αλλά είχε φίλους που ήταν στο χώρο της τέχνης και έκανε συχνά ταξίδια στην Αγγλία και την Ολλανδία. Πρόκειται για έναν γνήσιο λάτρη της τέχνης που δεν είχε πρόθεση να πουλήσει τους πίνακες. Το μόνο που ήθελε, ήταν να έχει στην κατοχή του ένα ωραίο έργο τέχνης. 

Πώς έγινε η ληστεία

Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής παρακολουθούσε την πινακοθήκη για 6 μήνες πριν την κλοπή και ήξερε πότε κάνουν οι φύλακες το διάλειμμά τους για να καπνίσουν. Επιπλέον, λόγω της δουλειάς του, παρατήρησε ότι υπάρχουν γυψοσανίδες στην Πινακοθήκη πράγμα που διευκόλυνε το σχέδιό του, το οποίο έβαλε σε εφαρμογή στις 9 Ιανουαρίου του 2012, λίγο μετά τις 4π.μ.

Η κλοπή, που θυμίζει κινηματογραφική ταινία, έγινε ως εξής: ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς, μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη και άρπαξε του τρεις πίνακες. Στη συνέχεια, κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. 

Οι κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης κατέγραψαν τις κινήσεις του δράστη αλλά δεν ήταν δυνατόν να δουν το πρόσωπό του επειδή φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, ο δράστης δεν είχε συνεργό κατά τη διάρκεια της κλοπής. 

Η σύλληψη του δράστη -Πού βρέθηκαν οι πίνακες

Αστυνομικοί του Τμήματος  Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας εντόπισαν τον 49χρονο μεσημβρινές ώρες χθες, Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, σε περιοχή της Αττικής και τον προσήγαγαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. 

Κατά την εξέτασή του ο 49χρονος ομολόγησε τη διάπραξη της κλοπής και οδήγησε τους αστυνομικούς σε δασική περιοχή στο Πόρτο Ράφτη Αττικής όπου είχε κρύψει συσκευασμένους τους δύο πίνακες, ενώ ανέφερε ότι ο τρίτος καταστράφηκε την ημέρα της διάρρηξης. 

Εξιχνίαση διακεκριμένης κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη - Εντοπισμός πινάκων.
\

Οι πίνακες αναγνωρίσθηκαν από τον τότε Διευθυντή του Τμήματος Καλλιτεχνικής Συντήρησης και Έρευνας της πινακοθήκης, ο οποίος  πιστοποίησε τη γνησιότητα τους. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι.  

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται  στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας

Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την ανάκτηση των δυο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη. 

«Βρέθηκε Έλληνας να στερήσει τον πίνακα του Πικάσο- Βρέθηκαν Έλληνες να τον επαναφέρουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι επικρατεί έντονη χαρά και συγκίνηση για αυτή τη μεγάλη μέρα διότι ο πίνακας του Πικάσο ήταν αφιερωμένος από τον Ισπανό καλλιτέχνη στην χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

«Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν» έκλεισε το λόγο του ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια πηρε τον λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εστίασε στη σημασία της ανάκτησης του πίνακα του Πικάσο για την Εθνική Πινακοθήκη: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY