Ελλαδα

Στις 12:00 η παρουσίαση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Το barcode-πάσο για την επιστροφή στην κανονικότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις 12.00 οι ανακοινώσεις των διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή σύσκεψη που διεξάγεται από το πρωί, με θέμα τη σύνταξη πρωτοκόλλου για την εφαρμογή διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, λαμβάνουν μέρος κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί με σκοπό να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο των προνομίων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Με τα μπόνους στους εμβολιασμένους ουσιαστικά θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή .

Στην παρουσίαση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Διευκολύνσεις: Barcode εισόδου σε κλειστούς χώρους

Τα προνόμια, θα σχετίζονται κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, σε μπαρ, σε θεατρικές παραστάσεις, σε  μουσικές σκηνές, σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α. και οι ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής θα επιλέγουν οι ίδιοι εάν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.

Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή που θα «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό 

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή οι ιδιοκτήτες των χώρων αναψυχής επιλέξουν την είσοδο σε όλους ανεξαιρέτως, θα τηρούνται τα  ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων).

Ένα ακόμα θέμα που βρίσκεται στη ατζέντα της σημερινής σύσκεψης, είναι η αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να είναι covid-free. 

Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις και για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει εισιτήρια μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι.

Από τις προβλέψεις θα εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς, όπου και δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη. 

Ωστόσο, τα self-test σταδιακά θα αντικατασταθούν από rapid και τα μοριακά που είναι πιο εξιόπιστα, εφόσον ο εμβολιασμός έχει ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ