Ελλαδα

Εφάπαξ 4 self test τον μήνα από τα φαρμακεία Ιούλιο και Αύγουστο

Η απόφαση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο - Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ.

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εφάπαξ χορήγηση των self test από τα φαρμακεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για τη διευκόλυνση των πολιτών, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί.

Σε εφάπαξ χορήγηση self test/ανά μήνα στους πολίτες από τα φαρμακεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προχωρούν οι φαρμακοποιοί.

Την απόφαση έλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αποδεχόμενος ουσιαστικά την πρόταση που είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας στην πρόσφατη σύσκεψη για τα self test και τα φαρμακεία.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τέθηκε επί τάπητος η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμοδίου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, για τη συνέχιση και τον τρόπο διάθεσης των δωρεάν self test στους πολίτες το επόμενο δίμηνο. Όπως έγινε γνωστό, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα δώσουν μία φορά τον μήνα από τέσσερα self test σε κάθε δικαιούχο τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.

Η συγκεκριμένη απόφαση αυτή -με 11 ψήφους υπερ, 3 κατά και ένα 1 λευκό- αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο φαρμακείο της περιοχής τους για να παραλαμβάνουν το self test. 

«Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και η κοινωνική μας ευαισθησία για την προστασία των πολιτών, δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον κορωνοϊό» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου ο έλεγχος με self test μέχρι και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας είναι υποχρεωτικός για εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία. Από την 1η Ιουλίου εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εργαζόμενοι και self test - Τι ισχύει

Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κ.ά., ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους.

Οι πολίτες θα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τέσσερα self test/μήνα το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος © EPA/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

Self test σε σούπερ μάρκετ - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ατικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, δεν καταψήφισε την εισήγηση - απόφαση του προέδρου του Συλλόγου Απόστολου Βαλτά, αλλά ψήφισε «λευκό», με τη γενική συνέλευση του ΦΣΑ να είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη (23/6).

Τόσο οι φαρμακοποιοί στην Αττική όσο και στην Αχαΐα είχαν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους να συνεχιστεί η διάθεση των self test από τα φαρμακεία μετά την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση των Βασίλη Κοντοζαμάνη και Άκη Σκέρτσου, θα «επιστρατευθούν» ακόμη και τα σούπερ - μάρκετ για την δωρεάν διάθεση των self test σε περιοχές, όπου δεν θα συμβάλλουν τα ιδιωτικά φαρμακεία στην εν λόγω διαδικασία, όπως αναμένεται να συμβεί στην Αχαΐα, εξαιτίας της σχετικής αρνητικής απόφασης του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις