Ελλαδα

Τι είναι και σε τι χρησιμεύει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Ένα σημαντικό έργο που προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία από την Ακρόπολη - Ένα ζευγάρι κοιτάζει τις Καρυάτιδες©ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο©ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο - Σε τι χρησιμεύει και σε ποιους απευθύνεται.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  και η Διαδικτυακή Πύλη του παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, ένα έργο για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια. Πρόκειται για μία σημαντική ενέργεια για την βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας. 

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο λειτουργεί ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον χώρο των επενδύσεων καθώς μπορούν πλέον να εντοπιστούν τα όρια των προστατευομένων περιοχών. 

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου καθιστά δυνατό τον αναλυτικό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εθνικής περιουσίας μέσω της πλήρους αξιοποίησης σύνθετων δεδομένων, αλλά και τη συνεχή αναπροσαρμογή της στρατηγικής βάσει των εκάστοτε αναγκών σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Υπό αυτό το πρίσμα, το Εθνικό Αρχείο Μνημείων αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο και αφετηρία αναπτυξιακής δυναμικής» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη στην παρουσίαση του έργου. 

Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου
Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου

Σε τι χρησιμεύει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο; 

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για: 

  • Την ολοκληρωμένη  εποπτεία και προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς   μόνον εάν γνωρίζεις τι έχεις  μπορείς και να το προστατεύσεις. 
  • Τις επενδύσεις, διότι εντοπίζει στο χάρτη τα όρια των προστατευομένων  περιοχών και παρέχει έγκυρη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, επιχειρήσεις  και πολίτες, για το εάν και πού ακριβώς μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες  και επεμβάσεις στο περιβάλλον μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών  τόπων. 
  • Τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς,  καθώς συγκεντρώνει με οργανωμένο τρόπο τη διοικητική, αρχαιολογική και  γεωχωρική πληροφορία που αφορά στον χωρικό σχεδιασμό σε περιοχές όπου  υφίστανται μνημεία. 
  • Την προστασία από καταπατήσεις, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της  Δημόσιας περιουσίας. 
  • Την επιστημονική έρευνα γύρω από την ελληνική αρχαιολογία, αλλά και  επίκαιρα ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική  κληρονομιά. 
  • Την εκπαίδευση, μέσα από την κατάλληλη αξιοποίηση του διαδραστικού  περιβάλλοντος της εφαρμογής. 
  • Την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τρόπο που αναδεικνύει  τον  εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας:  από τους προϊστορικούς οικισμούς στα κλασικά ιερά, τους βυζαντινούς ναούς  και τα ενετικά κάστρα στα οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία, αλλά και τα νεότερα  και σύγχρονα κτήρια. 
  • Την ενημέρωση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο
Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Σε ποιους απευθύνεται το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο; 

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο δεν απευθύνεται μόνο στις κρατικές υπηρεσίες ή  στους επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της πολιτιστικής  κληρονομιάς. Απευθύνεται σε όλους εμάς, που κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούμε  να ενημερωθούμε έγκυρα και εύκολα είτε στο πλαίσιο της επαγγελματικής και  οικονομικής μας δραστηριότητας είτε και για άλλους, ψυχαγωγικούς ή  εκπαιδευτικούς, λόγους. 

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο
Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο; 

Με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο γίνονται για πρώτη φορά εύκολα προσπελάσιμα  από τον πολίτη με τη χρήση μιας φορητής συσκευής στοιχεία που στο παρελθόν  γνώριζαν μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες και των οποίων η συλλογή απαιτούσε  ειδικές γνώσεις, χρόνο, χρήμα και κόπο. 

Ποια είναι η σημασία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου για τη χώρα; 

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα έργο τομή για την προστασία του  πολιτιστικού περιβάλλοντος και συνάμα ένα σύγχρονο και απαραίτητο εργαλείο για  τον ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία είναι  εξάλλου αλληλένδετα ζητήματα. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό  μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ