Ελλαδα

Σάλος με σεξιστικό βίντεο σε συνέδριο για τη Γονιμότητα (βίντεο)

Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Οι σφοδρές αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σεξιστικό βίντεο για το συνέδριο Γονιμότητας στα Ιωάννινα
Το σεξιστικό βίντεο για το συνέδριο Γονιμότητας στα Ιωάννινα © YouTube

Τσουνάμι αντιδράσεων για το σεξιστικό βίντεο στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας», με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα της.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο για συνέδριο γονιμότητας στην Ελλάδα, το οποίο κυκλοφορεί στα social media.

Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Από το συγκεκριμένο συνέδριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την αιγίδα της, ενώ τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΑΠΕ παύουν να είναι χορηγοί επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή διάσημοι, ανάμεσά τους και η Καίτη Γαρμπή, εκφράζουν την οργή τους για το συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα

Με δηλώσεις του ο γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συνέδριο για τη γονιμότητα να μην πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς «αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές», όπως είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Οι γυναίκες στη σύγχρονη ζωή φτάνουν σε ηλικίες πάνω από τα 40 για να αποκτήσουν παιδί. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40 - 45 που δεν γνωρίζουν τα όρια που θέτει η φύση».

Το σεξιστικό βίντεο για το συνέδριο γονιμότητας που προκάλεσε σάλο - Τι δείχνει

Στο βίντεο για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» εμφανίζεται μια γυναίκα, η οποία φαίνεται να απολογείται για την επιλογή της να δώσει έμφαση σε σπουδές και καριέρα παρά να κάνει οικογένεια.

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι για αυτά που έκανες, αλλά για αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. "Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;"» ακούγεται στο βίντεο για το συνέδριο γονιμότητας.

Και προστίθεται: «Πέρασες στο Πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δε σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα».

«"Τι έχω κάνει λάθος;". Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα» ακούγεται ακόμη στο βίντεο.

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα από το συνέδριο για τη γονιμότητα στα Ιωάννινα

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου 2021.

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα ανακοίνωσε με ανάρτησή της ότι η γενική γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της από το συγκεκριμένο συνέδριο.

Ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας» τονίζει στο tweet, με το οποίο εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του.

Καίτη Γαρμπή για βίντεο συνεδρίου γονιμότητας: «Ντροπή, δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις»

Δημόσια θέση για το συγκεκριμένο βίντεο που ετοιμάστηκε για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα πήρε και η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία -όπως γνωστοποιεί σε ανάρτησή της- είχε αποδεχτεί πρόσκληση να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα. 

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!».

Καίτη Γαρμπή - Συνέδριο γονιμότητας: Η οργισμένη ανάρτησή της για το σεξιστικό βίντεο

Ελεονώρα Μελέτη για συνέδριο γονιμότητας: «Μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το θέλει η ίδια»

Με ανάρτησή της η Ελεονώρα Μελέτη γνωστοποίησε γιατί αρνήθηκε από την αρχή να συμμετέχει στο συγκεκριμένο συνέδριο για τη γονιμότητα. Στην ανάρτησή της στα social media έχει ανεβάσει και μια φωτογραφία από την περίοδο που ήταν έγκυος.

«Πριν από λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα και ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα» εξηγεί.

Και διευκρινίζει: «Αρνήθηκα την πρόταση. Ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι, όχι γιατί πρέπει. Καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί και ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται "εύκολα" ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Και πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες».

Ελεονώρα Μελέτη για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα
Ελεονώρα Μελέτη για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα @nonoram/Instagram

«Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα. Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα και παροχές, ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας "χαρτζιλικώνονται" από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα» προσθέτει.

«Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να "φτιάξουν" τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στην καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να "τσοντάρουν" ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κι αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πώς θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο» αναφέρει επίσης.

Και καταλήγει: «Καλό θα ήταν, λοιπόν, στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πώς θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς, πώς θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κι εκπαίδευση, πώς θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πώς θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι, θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ