Ελλαδα

Athens Pride: 3 τρόποι να δείξεις αγάπη στην LGBTQI+ κοινότητα

«Φώναξε» το δικό σου σύνθημα αγάπης και κάνε τη διαφορά

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gay Pride
© Unsplash/ Mercedes Mehling

Athens Pride 2021: 3 τρόποι να δείξεις αγάπη στην LGBTQI+ κοινότητα, να «φωνάξεις» το δικό σου σύνθημα αγάπης και να κάνεις τη διαφορά.

Με τα χρόνια, οι εορτασμοί του Pride έχουν μεγαλώσει όχι μόνο με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων μελών της LGBTQI+ κοινότητας αλλά και χάρη σε όλους εκείνους που τη στηρίζουν με κάθε τρόπο. Sharing is caring. Αλήθεια, πώς αντιδρούμε και αλληλεπιδρούμε στον αχανή ψηφιακό κόσμο; Πώς μπορούμε με τη στάση μας εκεί να αλλάξουμε πράγματα; Με τις συνθήκες να καθιστούν διαφορετικό τον εορτασμό του φετινού Athens Pride, το μήνυμα της γιορτής, το μήνυμα της αγάπης, έχει σημασία να ακουστεί πιο δυνατά από ποτέ, από όλους. Και ο καθένας από εμάς αξίζει να «φωνάξει» το δικό του σύνθημα. Υπάρχει πάντα τρόπος να στηρίξεις τη διαφορετικότητα, να βοηθήσεις να μεταδοθεί το μήνυμα της ισότητας, του σεβασμού, της ελπίδας και της ελευθερίας. Παντού. Γιατί όμως το Pride είναι πιο σημαντικό από ποτέ σήμερα;

Gay Pride
© Unsplash/ Sharon McCutcheon

Προσφέρει ασφάλεια και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα

Ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός του και να νιώθει ασφαλής να το εκδηλώνει. Ειδικά οι LGBTQI+ γονείς, έχουν την ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο ότι αποτελούν υγιείς οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά που σέβονται κάθε άνθρωπο για αυτό που είναι. Το θέμα της διαφορετικότητας είναι ο βασικός πυλώνας του Pride, ο εορτασμός των ανθρώπων κάθε φύλου, σεξουαλικής προτίμησης ή πολιτισμού που τους ενώνει η αγάπη.

Αυξάνει την ευαισθητοποίηση

Παρά τα δικαιώματα που έχει διεκδικήσει έως σήμερα η LGBTQI+ κοινότητα, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν φοβούνται να παρουσιάσουν τον πραγματικό τους εαυτό ή ακόμα χειρότερα να τον αποδεχθούν οι ίδιοι. Το Pride είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσεις μαζί τους και να τους παροτρύνεις να νιώσουν άνετα με τον εαυτό τους αλλά και να ενθαρρύνεις τον υπόλοιπο κόσμο να στηρίξει αυτή την κοινότητα και τα μέλη της.

Αντιδρά στην βία, τον εκφοβισμό, την ομοφοβία

Ακόμη και σε τόσο εξελιγμένες κοινωνίες όπως οι δικές μας, εξακολουθούν να υπάρχουν παρενοχλήσεις, μεροληπτικές συμπεριφορές ακόμα και επιθέσεις σε μέλη της κοινότητας. Ειδικά την περίοδο του Pride, τα ακατάλληλα αστεία, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και ο λεκτικές επιθέσεις φτάνουν στο απόγειό τους. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που LGBTQI+ άτομα και μη πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε μια φυσιολογική καθημερινότητα χωρίς εχθρότητες.

Gay Pride
© Unsplash/ Brian Kyed

Πώς μπορείς να δείξεις την αγάπη σου στην LGBTQI+ κοινότητα του Athens Pride

Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να στηρίξουν την LGBTQI+ κοινότητα και τα δικαιώματά της αλλά δεν ξέρουν ή δεν βρίσκουν τον κατάλληλο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος, αλλά πολλοί για να δείξεις τη συμπαράσταση και την αγάπη σου.

Διάβασε

Δεν γνωρίζουν όλοι τα πάντα και πιθανόν να έχεις απορίες σχετικά με κάποια μέλη της LGBTQI+ κοινότητας ή να έχεις «άγνωστες» λέξεις. Το Google είναι φίλος μας και μπορείς να ενημερωθείς για την ιστορία τους, τους αγώνες τους, την πορεία του Pride στα χρόνια ανά τον κόσμο, τη σημασία της διαφορετικότητας. Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να υπερασπιστείς τη θέση σου απέναντι στα μέλη της κοινότητας σε οποιαδήποτε συζήτηση ή εκδήλωση.

Διαδήλωσε

Η συμμετοχή στην παρέλαση ή τις εκδηλώσεις του Pride είναι ο πιο άμεσος τρόπος να δείξει κανείς την υποστήριξή του. Μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σου, βγες στο δρόμο και γιόρτασε την αγάπη χωρίς περιορισμούς μαζί με τα μέλη και τους υποστηρικτές της κοινότητας στέλνοντας το μήνυμα όσο πιο μακριά μπορείς, μέχρι την άλλη πλευρά του πλανήτη.

Στήριξε τα brands που στηρίζουν το Pride

Υπάρχουν πολλά μεγάλα, διεθνή brands αλλά και τοπικοί επιχειρηματίες που δηλώνουν περήφανα την υποστήριξή τους στην LGBTQI+ κοινότητα, όχι μόνο την περίοδο του Pride αλλά όλο το χρόνο. Έχουμε δει στο παρελθόν, διάφορες καμπάνιες που λειτούργησαν χειριστικά στα μέλη της κοινότητας, και είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις πως υπάρχει και το διαφορετικό, μακριά από στερεοτυπικές αντιλήψεις. Πρόσφατα μου έστειλε ένας φίλος το site sinthimaagapis.gr όπου μπορείς να δεις και να μοιραστείς τα πολλά, αμέτρητα, συνθήματα αγάπης που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα με φαντεζί πλακάτ alike αισθητική ή να δημιουργήσεις το δικό σου μήνυμα ισότητας και να το διαδώσεις μαζί με φίλους στα social media. Πίσω από τη διαδραστική αυτή σελίδα που κάνει την αγάπη σύνθημα, βρίσκονται τα Goody’s Burger House, που συμμετέχουν και στηρίζουν ως χρυσοί χορηγοί το Athens Pride 2021, τη μεγαλύτερη γιορτή της διαφορετικότητας.

Συχνά οι καταναλωτές κομπλάρουν με τις ενέργειες που αναπτύσσουν τα brands. Εγώ θεωρώ ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που αψηφά τα «τι» και «πώς» των «κολλημένων», και από την οθόνη μέχρι τον πραγματικό κόσμο, όπου υπάρχει ζωή, εξηγεί αυτό που αναρίθμητοι άνθρωποι προσπαθούν χρόνια τώρα να υπερασπιστούν: καθένας, από εμάς είναι μοναδικός αλλά όλοι βρίσκουμε την απόλαυση στην αγάπη -το μοναδικό συστατικό που κάνει τη ζωή λαχταριστή. Τα Goody’s Burger House στηρίζουν χωρίς δισταγμό, περήφανα, την αγάπη και επιβραβεύουν όσους κάνουν το ίδιο μεταφέροντας το βάρος του μηνύματος στο διαδίκτυο, εκεί που η ρητορική του μίσους γνωρίζει μεγάλη και συχνά ανεξέλεγκτη διάδοση. Τι λες, πάμε να φωνάξουμε το δικό μας #sinthimaagapis;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ