Ελλαδα

Πανελλήνιες 2021: Τι ισχύει – Αλλαγές, μειωμένη ύλη, πρόγραμμα

Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Μαθητές συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο τετράδιο απάντησης των θεμάτων
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Μαθητές συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο τετράδιο απάντησης των θεμάτων © EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2021: Ποιες αλλαγές ισχύουν από φέτος - Με μειωμένη ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι- Το πρόγραμμα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το μηχανογραφικό.

Οι Πανελλήνιες 2021 θα κάνουν πρεμιέρα σε μία εβδομάδα από σήμερα (7/6) – στις 14 Ιουνίου ξεκινούν τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου τα ΕΠΑΛ. Από φέτος θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες το Υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το μηχανογραφικό, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους συντελεστές βαρύτητας, αλλά και την αποστολή SMS με τη βαθμολογία των υποψηφίων.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του γεγονότος ότι τα μαθήματα κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη μείωση της ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελληνίως. Μάλιστα, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021 καλούνται να βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα, έχοντας υποβληθεί σε self test, το οποίο έχει βγει αρνητικό.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι ισχύει για τις Πανελλήνιες 2021.

Πανελλήνιες 2021: Υποψήφιοι με τα στυλό ανά χείρας αναμένουν να μπουν στο εξεταστικό κέντρο
Πανελλήνιες 2021: Υποψήφιοι με τα στυλό ανά χείρας αναμένουν να μπουν στο εξεταστικό κέντρο © EUROKINISSI

 

Πανελλήνιες 2021: Οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από φέτος

77.415 θα είναι οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις Πανελλήνιες 2021, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Παιδείας. Ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 550 από πέρυσι. Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

 

Πανελλήνιες 2021: Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΙΕΚ – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει η Νίκη Κεραμέως, «μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι οι νέοι να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους».

Επιπλέον, το Υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Πανελλήνιες: Μαθητές στο εξεταστικό κέντρο
Πανελλήνιες: Μαθητές στο εξεταστικό κέντρο © EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2021: Μειωμένη ύλη και Συντελεστές Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

 • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
 • Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
 • Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
 • Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Πανελλήνιες 2021: Αυτό είναι το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Στις 14 Ιουνίου κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου 2021 θα βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Αυτό είναι το πρόγραμμα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

1.jpg

2.jpg

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Πανελλαδικές 2021: Αυτό είναι το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων για την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 στα τμήματα, όπου απαιτείται η εξέτασή τους, ανακοίνωσε τέλη Μαΐου το Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Δείτε το πρόγραμμα των ειδικών και μουσικών μαθημάτων 2021 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

3.jpg

4.jpg

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

 • μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
 • μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
 • μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και
 • μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

 • των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
 • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
 • του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
 • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί  2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
 • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Ακόμη, ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2021-22 ορίζουμε το διάστημα από την Πέμπτη 24-6-2021 μέχρι και την Τετάρτη  7-7-2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.