Ελλαδα

Στο Τατόι το Spitfire, αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η γεμάτη γεγονότα ιστορία που συνοδεύει το συγκεκριμένο καταδιωκτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Spitfire, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα
Το Spitfire, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα @StartmediaCorfu/Twitter

Πίσω στην Ελλάδα το καταδιωκτικό Spitfire, με έτος κατασκευής το 1943 και ενεργή συμμετοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την ανακατασκευή του στην Αγγλία.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τατόι προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (27/5) το Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την πλήρη ανακατασκευή του στη Μεγάλη Βρετανία.

Δυο μαχητικά F-16 συνόδευσαν το θρυλικό καταδιωκτικό κατά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Η επιστροφή του Σπιτφάιρ (Spitfire) είναι μια πολύ σημαντική ημέρα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κόλιας, αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το Σπιτφάιρ MJ755 είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό στην Κέρκυρα, και από εκεί στον Άραξο, για να φθάσει τελικά στην Αθήνα.

Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το συγκεκριμένο ιστορικό αεροσκάφος.

Σπιτφάιρ (Spitfire) - Το καταδιωκτικό που άφησε εποχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943 και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 ακόμη Spitfire, τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια:

  • Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι.
  • Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό.
  • Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν οδηγηθεί το 2018 στη Μεγάλη Βρετανία για ολική ανακατασκευή, προκειμένου να  μπορεί να πραγματοποιεί και πάλι πτήσεις.

Πρώτη Δοκιμαστική Πτήση του Αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της ΠΑ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ