Ελλαδα

Κορωνοϊός: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca

Το Σάββατο 29/05 ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεοδωρίδου - Ενημέρωση για τον κορωνοϊό: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ανοίγει στις 29 Μαΐου η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-34 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19. 

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και στάθηκε στον δείκτη θετικότητας που μένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. «Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών», είπε.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα. Για μια ακόμη εβδομάδα, πέφτει ο μέσος όρος ηλικία των νέων κρουσμάτων, με την διάμεση ηλικία να υπολογίζεται πλέον στα 37 έτη, τάση που δείχνει πως συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

»Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα υπολογίζονται σε 16.838 σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υποχωρώντας σημαντικά, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη ήταν πάνω από 20.000. Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, που ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στη χώρα ανέρχονται σε 20.047 και ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 244 την ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τις 300 για πρώτη εβδομάδα». Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση στους εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Θεοδωρίδου - Astrazeneca: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα,  μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Και τα τέσσερα εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Τόνισε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις