Ελλαδα

Μετακίνηση εκτός νομού - SMS: Τι αλλάζει - Τα νέα μέτρα

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξίδι με πλοίο
Ταξίδι με πλοίο © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποια είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου - Τα ταξίδια στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού και τη χρήση των SMS έκαναν σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μετά τις σημερινές εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου. 

Από αύριο 13 Μαΐου και με εντολή του Βασίλη Κικίλια γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 106.000 εμβολιασμούς, «για ακόμη μία φορά πάνω από 100.000. Συνολικά θα έχουμε 4 εκατ. εμβολιασμούς». Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό των άνω των 18 ετών ετών κατοίκων 19 νησιών της χώρας μας, με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων. 

Σκέρτσος: Γιατί γίνεται η άρση των μέτρων παρά τα αυξημένα κρούσματα

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στη στρατηγική ασφαλούς επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, την επαναλειτουργία των λιανεμπορίου και της εστίασης, αλλά και τη χρήση του self test, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό σύμμαχο για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Συνολικά διατέθηκαν περίπου 8 εκατ. self test. «11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν μέχρι σήμερα ότι είναι φορείς του ιού χάρη στο self test. Αυτό είναι το κέρδος αυτής της πολιτικής», είπε ο κ. Σκέρτσος και αναφέρθηκε στο σημαντικότερο πυλώνα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού, τον εμβολιασμό. Για τους λόγους για τους οποίους γίνεται άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα από αυτά που είχαμε πέρυσι όταν ανοίξαμε από το πρώτο lockdown είπε: «Πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια, δεν είχαμε self test, είχαμε ένα πιο αδύναμο ΕΣΥ. Φέτος, γίνονται περισσότερα τεστ και έχει αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. Τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί».  

Μετακίνηση και SMS: Τι αλλάζει από την Παρασκευή 14 Μαΐου

Ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021:

  • Καταργούνται τα μηνύματα (SMS) στο 13033 και το 13032

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00:30
  • Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού
  • Ανοίγουν τα μουσεία
  • Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών μετατίθεται για τις 17/5, οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν στις 21/5, οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι στις 28/5. Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Σχετικά με τις εσωτερικές μετακινήσεις προς τα νησιά, εκτός από τη Λευκάδα, την Εύβοια και την Σαλαμίνα, θα γίνονται με:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη 2η δόση)
  • PCR Test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self test 24 ωρών
  • Βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)
  •  Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

 

Δείτε την ενημέρωση

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ