Ελλαδα

Εμβολιασμός: Οι νέες ανακοινώσεις για τα εμβόλια και τα ραντεβού

Τι είπαν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό © EPA

Έγιναν νέες ανακοινώσεις στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό και τα ραντεβού για εμβόλιο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ξεκίνησε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».

Οι νέες ανακοινώσεις γίνονται μετά την είδηση ότι η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία για τα εμβόλια της AstraZeneca και την επίσημη τοποθέτηση από την Ιωάννα Παυλοπούλου (μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού) ότι «είναι εξασφαλισμένη και η 2η δόση για την Ελλάδα από το AstraZeneca».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσιάζουν όλα τα νεότερα για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» που στόχο έχει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί το «τείχος» ανοσίας.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.904 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 802 στην Αττική.

Μεταξύ άλλων δίνονται στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα ραντεβού των πολιτών για το εμβόλιο. Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες για τον εμβολιασμό σε παιδιά κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως είπε, στη Μεγάλη Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στη Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 ετών και άνω.

«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση» τόνισε.

Και εξήγησε: «Η μόνο χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο - Πόσο πιθανό είναι το «mix and match»

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της αναφέρθηκε στην πιθανότητα εμβολιασμού με άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση, το λεγόμενο «mix and match». Όπως είπε, για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης.

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών» σημείωσε ακόμη, γνωστοποιώντας ότι διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το "τείχος ανοσίας" χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση» ξεκαθάρισε.

Εμβολιασμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί ανά ηλικιακή ομάδα

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει περισσότεροι από 90.000 εμβολιασμοί και αναμένεται η ημέρα να κλείσει με τον συνολικό αριθμό να προσεγγίζει τις 110.000.

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση «Ελευθερία», έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.00 με τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7%) και 1.245.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%).

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα:

 • 85 ετών και άνω: Το 63% έχει κάνει μια δόση. Το ποσοστό αυτό με τα ραντεβού ανεβαίνει στο 68%
 • 80-84: 64% και 69%
 • 70-75: 73% και 80%
 • 70-74: 59% και 75%
 • 65-69: 42% και 75%
 • 60-64: 54% και 68%
 • 55-59: 23% και 62%
 • 50-54: 17% και 57%
 • 45-49: 11% με μία δόση και 50% με τα ραντεβού.

Εμβολιασμός - Κορωνοϊός: Πόσοι υγειονομικοί έχουν κάνει το εμβόλιο

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στους υγειονομικούς ισχύουν τα ακόλουθα, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους:

Ιατροί:

 • Ιατροί στο ΕΣΥ:82%
 • Ιατροί σε ιδιωτικά νοσοκομεία: 88%

Νοσηλευτές:

 • ΕΣΥ: 63%
 • Ιδιωτικά νοσοκομεία: 62%

Λοιπό προσωπικό:

 • ΕΣΥ: 60%
 • Ιδιωτικά νοσοκομεία: 63%.

Emvolio.gov.gr: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30-44 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης πως η πλατφόρμα με τα ραντεβού emvolio.gov.gr και με τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) για την ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών θα «ανοίξει» το τελευταίο 10ήμερ του Μαΐου.

Και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ανά 5ετία, με τους 40-44 ετών να είναι οι πρώτοι και να ακολουθούν οι 35-39 και οι 30-34 ετών.

Εμβόλια: Οι παραδόσεις τον Μάιο ανά εταιρεία

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

 • Pfizer: 2.150.000 δόσεις.
 • Moderna:350.000 δόσεις.
 • Johnson & Johnson: 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.
 • AstraZeneca: «Περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ