Ελλαδα

Έρευνα: Υπέρ της ΕΕ οι Έλληνες- Ζητούν μείωση των ανισοτήτων

Τι έδειξε η έρευνα της aboutpeople

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Έλληνες είναι υπέρ της ΕΕ και ζητούν μείωση των ανισοτήτων
Οι Έλληνες είναι υπέρ της ΕΕ και ζητούν μείωση των ανισοτήτων © EUROKINISSI

Τι έδειξε η έρευνα της about people για την «Ημέρα της Ευρώπης» - Τι πιστεύουν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη Δύση ή στην Ανατολή; Πώς αισθάνονται οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς αποτιμούν τα 40 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας σε αυτή; Ποιες συμμαχίες διασφαλίζουν καλύτερα τα συμφέροντά μας;

Όπως φαίνεται από την έρευνα της aboutpeople οι πολίτες στην Ελλάδα παραμένουν συντριπτικά υπέρ της ΕΕ που όμως αισθάνονται ότι δεν ακούει τις ανάγκες τους, 

Ta βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

  • Η Ελλάδα πιο κοντά στη Δύση από ό,τι στην Ανατολή
  • Περίπου 7 στους 10 σταθερά υπέρ της Ε.Ε.
  • Μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ε.Ε.
  • Η Ε.Ε. δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών
  •  Μακρόν και Μπάιντεν οι πιο δημοφιλείς ξένοι ηγέτες

«Ανήκομεν εις την Δύσιν»

2 στους 3 (65,3%) ερωτώμενους πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη Δύση, με το 27,9% να θεωρεί ότι η χώρα μας είναι πιο κοντά στην Ανατολή.

Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εγγύτητας προς τη Δύση συναντούμε όταν οι πολίτες  ερωτώνται για το πού αισθάνονται οι ίδιοι πιο κοντά ως άτομα. 76,8% απαντά στη Δύση και 18% στην Ανατολή.

Συντριπτικά υπέρ της ΕΕ - Θετική η αποτίμηση της συμμετοχής

Θετικά αποτιμά την 40χρονη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση το 65,5% των ερωτώμενων και αρνητικά το 30,4%.

7 στους 10 δηλώνουν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ το 22,9% διαφωνεί και το 7% δεν παίρνει θέση.

Το ποσοστό υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν στο 67,8%.

Ταυτόχρονα το 68,2% τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ, ενώ το 22,8% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η εθνική μας ταυτότητα δεν απειλείται από την Ευρωπαική Ένωση, ενώ το 28,3% εκτιμά ότι η Ευρωπαική Ένωση απειλεί την εθνική μας ταυτότητα και τις εθνικές μας παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά χαμηλότερα ποσοστά "φιλο-ευρωπαισμού" παρατηρούμε στις ηλικίες 35-54 ετών και ψηλότερα στην Αττική σε σχέση με την περιφέρεια.

Ευρωζώνη, θεσμοί και το μέλλον της Ένωσης

Οι μισοί ερωτώμενοι (50,3%) εκτιμούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το 16,2% προτιμά μια προνομιακή συμμετοχή με τις ΗΠΑ, το 13,6% με τη Ρωσία, το 4,8% με την Κίνα, ενώ το 15,1% δεν εκφράζει άποψη.

Το 43,1% προτιμά στο μέλλον να ενισχυθεί η δύναμη των ευρωπαικών θεσμών και γενικά της Ευρώπης, το 47,6% να ενισχυθεί η δύναμη της κυβέρνησης του κάθε κράτους μέλους και το 5,6% προτιμά τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες στην εκτίμηση τους για το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης: Το 44,4% εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον η θέση της στην παγκόσμια σκηνη θα ισχυροποιηθεί, ενώ το 47,6% αναμένει αποδυνάμωση.

Μείωση ανισοτήτων, δικαιώματα και περιβάλλον οι προτεραιότητες των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτεραιότητες για την Ευρωπαική Ένωση που θέτουν οι πολίτες, βάζοντας πρώτη την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χώρων.

Μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών (53,7%), προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων (51,8%) και προστασία του περιβάλλοντος (44%) αποτελούν την πρώτη τριάδα.

Έπονται η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών (31,8%), η προστασία των θέσεων εργασίας (31,4%), η πολιτική ισχυροποίηση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή (29,8%), η στρατιωτική ισχυροποίηση (16%), η προώθηση του ευρωπαικού τρόπου ζωής (13,6%) και η ισότιμη μετάβαση των κρατών/μελών στην ψηφιακή εποχή (7,3%).

Η ΕΕ δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών θεωρούν περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες.

Το 66,7% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η Ε.Ε. προάγει την ειρήνη, το 61,6% ότι προάγει τη Δημοκρατία, το 49,6% ότι προάγει την κοινωνική ευημερία, το 40,1%. ότι ειναι γενικά αποτελεσματική και το 37,3 οτι καταλαβαίνει τις ανάγκες των πολιτών

Αναποτελεσματική γενικά, αναποτελεσματική και στην πανδημία

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της Ένωσης, οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι τόσο γενικά, όσο και σε ό,τι αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Έτσι, το 55% κρίνει ότι η ΕΕ είναι γενικά αναποτελεσματική, με αντίθετη άποψη να έχει το 40,1%.

Σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, αναποτελεσματική κρίνει την Έυρωπαϊκή Ένωση το 59,4%, με το 37,3% να την θεωρεί αποτελεσματική ή μάλλον αποτελεσματική.

Οι πιο δημοφιλείς ηγέτες

Τέλος στη δημοφιλία διάφορων ξένων ηγετών, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 70,2% θετικές γνώμες, ο Τζο Μπάιντεν 67,3%, ο Βλάντιμιρ Πούτιν 42,6%, η 'Ανγκελα Μέρκελ 22,8% και ο Μπόρις Τζόνσον 21,9%. Ο Μακρόν συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ο Μπάιντεν στους κατοίκους Αττικής και στις μεγάλες ηλικίες και ο Πούτιν στους άνδρες, στις ηλικίες 35-54 και στην περιφέρεια.

 Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ