Ανάσταση και σκέψεις για την επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα
Να επανακαθοριστούν κάποιοι νέοι κανόνες δημόσιας υγιεινής και συμπεριφορών προς όφελος όλων και κυρίως του μέσου πολίτη
Πάσχα 2021: Ο Αλέκος Λιδωρίκης γράφει για τη φετινή Ανάσταση και την ανάγκη να επανακαθοριστούν κάποιοι νέοι κανόνες δημόσιας υγιεινής και συμπεριφορών
Ανάσταση κοντά στην θάλασσα, έχοντας απολαύσει λίγο πριν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, προτίμησαν να κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας που βρίσκονται από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας στις εξοχικές τους κατοικίες κατά μήκος της λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου φιλοξενώντας φίλους και συγγενείς. Την ίδια στιγμή όλα σχεδόν τα σπίτια της παραλιακής που υπάρχουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και τα ανοιχτά ξενοδοχεία είχαν πολύ μεγάλες πληρότητες καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων εξόδου εκτός Νομού, ήταν η μοναδική επιλογή εξόδου από τα τείχη της πρωτεύσας.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα που παρέμειναν στις παραλίες ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου, σχηματίζοντας μικρές ή μεγάλες παρέες και συνεχίζοντας τις νυχτερινές βουτιές στην θάλασσα. Οι περισσότερες εκκλησίες της παραλιακής Αθηνών – Σουνίου κατακλύστηκαν από κόσμο αργά το απόγευμα, καθώς φέτος λόγω της πανδημίας η Ακολουθία της Αναστάσεως άρχισε στις 8 το απόγευμα. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν Ανάσταση στο αυτοκίνητο καθώς το μποτιλιάρισμα δεν τους επέτρεψε να φθάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους.
Στα Βλάχικα στη Βάρη οι παραγγελίες για παράδοση ξεπέρασαν τις προσδοκίες και οι επαγγελματίες δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν, ενώ η ελληνική φιλοξενία και η καλή διάθεση δεν έλειπε: «Σερβίρουμε μόνο στους πελάτες του ξενοδοχείου μας μαγειρίτσα, αρνί στην σούβλα και όλα τα καλά. Με χαρά όμως να σας εξυπηρετήσουμε, δεν χάθηκε ο κόσμος, άλλωστε την Δευτέρα ανοίγουμε και επίσημα», είπε ο σερβιτόρος μιας παραθαλάσσιας ταβέρνας που ανήκει σε ξενοδοχείο, όταν μια παρέα νεαρών βλέποντας το μενού, ρώτησε εάν μπορεί να καθίσει.
Οι περισσότερες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες στρέφονται στην επιστροφή στην κανονικότητα, ή πιο σωστά στη ζωή που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.
Προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε κάποιες συγκλίνουσες απόψεις για κάποιες συνήθειες και κανόνες που μας επιβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, θα ήταν χρήσιμο να εξετασθούν από τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία, μετά και από τις εισηγήσεις των ειδικών, τα ακόλουθα (μεταξύ πολλών ακόμη):
- Να παραμείνει και να καθιερωθεί σε μόνιμη βάση η χρήση της μάσκας στην επίσκεψη σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, τουλάχιστον στα επείγοντα περιστατικά και στις εντατικές μονάδες στη διάρκεια των επισκεπτηρίων. Θυμάμαι και ο ίδιος να μπαίνω για πολλές ημέρες στην εντατική ιδιωτικού νοσοκομείου για στενό συγγενικό μου πρόσωπο χωρίς να μας συστήνεται η χρήση μάσκας!
- Να ελέγχονται με αυστηρότητα τα μέσα μεταφοράς για την τήρηση του μέγιστου αριθμού επιβατών, όρθιων και καθήμενων, που ίσως είναι χρήσιμο με υπουργικές αποφάσεις να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Όσοι κυκλοφορούν τακτικά με λεωφορεία αλλά και μετρό θυμούνται καλά πολλές στιγμές που βρέθηκαν αγκαλιά με συνεπιβάτη τους για μεγάλη απόσταση. Λεωφορεία με όριο όρθιων τα 15 άτομα δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν διπλάσιους, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος. Να μην θεωρείται δεδομένο ότι το λεωφορείο θα γεμίσει μέχρι να μην μπορούν να κλείσουν οι πόρτες του.
- Το ίδιο και με την χρήση του ασανσέρ αλλά και την επίσκεψη σε Γυμναστήρια. Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ή και να αναθεωρηθούν επίσης προς τα κάτω τα όρια χρήσης τους. Σε ασανσέρ εμπορικού κέντρου ή πολυκαταστήματος με όριο τα 8 άτομα να μην επιτρέπεται να συνωστίζονται 12 και 14 άτομα ώσπου να χτυπήσει το κουδούνι που δείχνει αδυναμία λειτουργίας προκειμένου να βγουν κάποιοι! Σε πισίνες, σάουνες να ορίζεται σε εμφανές σημείο ο αριθμός επιτρεπομένων αθλούμενων και να τηρείται έστω κατά προσέγγιση.
- Στα ιατρεία κάθε ειδικότητας να διατηρηθούν και μετά την πανδημία κάποιες χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στα ραντεβού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ραντεβού ορίζονταν κάθε 15 λεπτά, με διάθεση να εξυπηρετηθούν όλοι, με αποτέλεσμα οι αναμονές στα σαλόνια των ιατρείων να ξεπερνούσαν και τη μια ώρα, σε εποχές που οι κοινές ιώσεις ήταν σε έξαρση. Αυτό άλλαξε με τους περιορισμούς της πανδημίας καθώς η αναμονή σχεδόν εξαλείφθηκε, κάτι που όλοι επιθυμούν να παραμείνει.
- Στην ψυχαγωγία μας επίσης, σε αρκετούς είχε συμβεί να παρακολουθήσουν μια θεατρική ή μουσική παράσταση, ή ένα θέαμα γενικότερα πίσω από μια κολώνα, καθώς η αίθουσα ήταν κατάμεστη και υπήρχαν θέσεις ακόμη και σε κάποιες γωνιές πίσω από κολώνες δόμησης του κτηρίου ή αλλού. Εάν μειωθούν οι θέσεις σε ένα μεγάλο χώρο ψυχαγωγίας κατά έναν μικρό αριθμό που όλοι θα συμφωνήσουν δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία τους και θα είναι προς όφελος όλων.
Επιστροφή λοιπόν, όχι στην κανονικότητα που γνωρίζαμε πριν την πανδημία, αλλά σε μια νέα πραγματικότητα πολύ πιο ποιοτική. Σε συνεργασία πολιτείας, ειδικών και κοινωνίας να επανακαθοριστούν κάποιοι νέοι κανόνες δημόσιας υγιεινής και συμπεριφορών προς όφελος όλων και κυρίως του μέσου πολίτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από ρήγμα μικρότερο του 1 χλμ. τα 2,8 Ρίχτερ
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY
Δύο σεισμοί μέσα σε δύο ώρες σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή
Το εστιακό του βάθος ήταν 5χλμ
Το κάλεσμα σε οικογένειες και η εκστρατεία αναζωογόνησης
Τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με το άγαλμα του Ερμή
Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας υπέστη κάταγμα στο στήθος
Ο επίσημος λογαριασμός είχε προχωρήσει την Κυριακή στη δημοσίευση πως η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή
Βρισκόταν ανάμεσα σε 18 πόλεις που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα
Ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 87 ετών
Χορηγείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια έπειτα από ιατρική συνταγή
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτούν τα παιδιά από τις ορέξεις κάθε εκπαιδευτικού
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Ένας άνδρας τρέχει με το «βρέφος» και οι νοσηλεύτριες ενεργοποιούν τον ροζ κωδικό
«Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. έχει την εντολή να "τρέξει" τον σχεδιασμό του έργου», είπε ο κ. Ταχιάος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.