Ελλαδα

Ευάγγελος Βενιζέλος για Μαρία Τσάκος: «Έφυγε» ξαφνικά και πρόωρα

«Η συχνότητα στην οποία εξέπεμπε η Μαρία θα είναι πάντα ανοικτή»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Τσάκος
Μαρία Τσάκος © Maria Tsakos/Facebook

Τη Μαρία Τσάκος, η οποία πέθανε σε ηλικία 49 ετών, αποχαιρετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Στη Μαρία Τσάκος αναφέρεται με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Μαρία Τσάκος πέθανε σε ηλικία 49 ετών. Η είδηση σκόρπισε τη θλίψη σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

«Είχαμε συμφωνήσει με τη Μαρία Τσάκου να βρεθούμε αμέσως μετά την άρση των μέτρων λόγω πανδημίας. Μια εκκρεμότητα που δεν θα κλείσει ποτέ» τονίζει στην ανάρτησή του στο Facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και προσθέτει για τη Μαρία Τσάκος: «Ήταν συνεπής στις διαδικτυακές επαφές, αλλά δεν την ικανοποιούσαν τα υποκατάστατα». «Η Μαρία έφυγε με την ταχύτητα με την οποία συνελάμβανε μια ιδέα και ενθουσιαζόταν. Με μια τελική ανατρεπτική κίνηση πήγε ξαφνικά, γρήγορα, πρόωρα στην άλλη σφαίρα. Μεγάλη Πέμπτη, με έναν συμβολισμό παράδοξο για τον φιλελεύθερο ορθολογισμό και κοσμοπολιτισμό της» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Και καταλήγει: «Πολύ φυσικό όμως για την ευγένεια και την καλοσύνη της, για τα πλούσια αισθήματά της, το ενδιαφέρον της για τα δημόσια πράγματα, δηλαδή για τον άλλο και τα προβλήματά του. Αφήνει στους δικούς της ανθρώπους και στους πολλούς φίλους της την αύρα της δικής της αισθητικής, την τελείως προσωπική αντίληψή της για το τι είναι σήμερα κοινωνικός ακτιβισμός. Η συχνότητα στην οποία εξέπεμπε η Μαρία θα είναι πάντα ανοικτή».

 

Είχαμε συμφωνήσει με τη Μαρία Τσάκου να βρεθούμε αμέσως μετά την άρση των μέτρων λόγω πανδημίας. Μια εκκρεμότητα που δεν...

Δημοσιεύτηκε από Evaggelos Venizelos στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021

 

 

Maria Tsakos - Ποια ήταν

Η Μαρία Τσάκος ήταν κόρη του Ηλία Τσάκου, αδελφού του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε ναυτιλιακές εταιρίες, σε πολύ υψηλό επίπεδο. 

Αγαπούσε τα πλοία, τη θάλασσα, τη ναυτιλία, την ελευθερία και την πολιτική. Υπήρξε μαχητική και ιδιαίτερα αγαπητή σε μία ευρύτατη κοινότητα ανθρώπων για τη διαρκή προσφορά της στα κοινά, για τη θετική ματιά της στη ζωή και για τις ποικίλες δραστηριότητές της.

Ήταν γνωστή για την αμεσότητά της και την ευθύτητα του χαρακτήρα της, το χιούμορ αλλά και το φιλελεύθερο πνεύμα της, το θάρρος και την ευθικρισία της. 'Ηταν υποψήφια στις εκλογές το 2012 με τη Δράση και το 2015 με το Ποτάμι.

Μιλώντας για τον εαυτό της, το 2012 με αφορμή την υποψηφιότητά της στις εκλογές, είχε γράψει στην προσωπική της σελίδα: «Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από τα Καρδάμυλα της Χίου, την πατρίδα των γονιών μου. Η σχέση μου με τον τόπο καταγωγής μου ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστή και κοντινή, τόσο γιατί έτσι ανατράφηκα, όσο και γιατί έχτισα σχέσεις με το νησί και τους συμπατριώτες μου από πολύ μικρή ηλικία, ενώ παντρεύτηκα και τον συμπατριώτη και καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού, Μιχάλη Κουιμάνη.

Η Μαρία Τσάκος καταγόταν από τα Καρδάμυλα Χίου
Η Μαρία Τσάκος καταγόταν από τα Καρδάμυλα Χίου © Maria Tsakos/Facebook

» Με δεδομένα τη βαθιά αγάπη μου για τη θάλασσα και για το Δίκαιο -και ιδιαίτερα το κομμάτι της φιλοσοφίας του δικαίου και τις ανθρωπο-κοινωνιολογικές του προεκτάσεις-, αποφάσισα να σπουδάσω Ναυτικό Δίκαιο για να τα συνδυάσω. Γι’ αυτό και μετακόμισα στο Λονδίνο σε ηλικία 17 ετών, ώστε να προετοιμαστώ για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε νομική σχολή του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Στη συνέχεια, αφού απέκτησα πτυχίο Νομικής, συνέχισα τις σπουδές μου στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, όπου και ολοκλήρωσα το 1993 τις μεταπτυχιακές σπουδές μου με ειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο, υποβάλλοντας διπλωματική εργασία με θέμα σχετικό με τις ναυτασφαλίσεις.

» Εργάζομαι στη ναυτιλία από το 1994 ως νομική σύμβουλος σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, οι συμβάσεις, τα ναυτικά ατυχήματα και οι απαιτήσεις από και κατά τρίτων, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ειδικεύομαι στις ναυτασφαλίσεις. Είμαι μέλος του ΔΣ ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της ασφάλισης πλοίων.

» Ακόμη, είμαι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος" που, με έδρα στη Χίο και την Αθήνα, αναλαμβάνει δράσεις προώθησης της ναυτιλίας, έχοντας πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο με κέντρο το νησί. Εξάλλου, είμαι ειδική γραμματέας του ΔΣ της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), έργο της οποίας είναι κυρίως η χάραξη πολιτικών σχετικών με τη θαλάσσια ρύπανση και οι σχετικές με αυτόν τον σκοπό δράσεις.

» Μιλώ αρκετές ξένες γλώσσες -μα θα μάθω κι άλλες- και είμαι φανατική με κάθε τεχνολογικό νεωτερισμό. Αγαπώ τα ταξίδια, τον αθλητισμό, και τις τέχνες (αλλά περισσότερο τη λογοτεχνία). Αγαπώ τη θάλασσα. Αγαπώ τον άνθρωπο. Με αντίστροφη σειρά εμφανίσεως».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ