Ελλαδα

Μετρό - Σταθμός Βενιζέλου: Με βούλα ΣτΕ απομακρύνονται τα αρχαία

Πού μεταφέρονται - Πότε ολοκληρώνεται το έργο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
Τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άναψε το «πράσινο» φως για να απομακρυνθούν τα αρχαία από τον Σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε ότι μπορούν να απομακρυνθούν τα αρχαία από τον Σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετά από πολύμηνες διασκέψεις και με το θέμα της απομάκρυνσης των αρχαίων από τον Σταθμό «Βενιζέλου» να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΣτΕ άναψε οριακά το «πράσινο» φως (13 υπέρ, 12 κατά) για την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσπαση των αρχαίων σε ποσοστό 92%, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έχει επικυρωθεί με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στην Αττική τα πρώτα εργοτάξια του Μετρό στη Γραμμή 4 στήνονται το καλοκαίρι.

Τα αρχαία θα αποθηκευτούν προσωρινά στο στρατόπεδο Π. Μελά μέχρι να περατωθεί η κατασκευή του Σταθμού «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης και να γίνει η επανατοποθέτησή τους. Για τον συγκεκριμένο σταθμό έγιναν πολλές προσφυγές (7 αιτήσεις ακύρωσης), με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός του έργου να καθυστερήσει. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι ο Σταθμός «Βενιζέλου» μπορεί να παραδοθεί στο σύνολό του με βάσει το τελευταίο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι η «Αττικό Μετρό» έχει μπροστά της 3 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο καθώς, μετά τον Δεκέμβριο του 2023, σε περίπτωση που το Μετρό δεν τεθεί σε λειτουργία, το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει περίπου 700 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία.

Θεσσαλονίκη: Με απόφαση του ΣτΕ απομακρύνονται τα αρχαία από τον Σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό
Θεσσαλονίκη: Με απόφαση του ΣτΕ απομακρύνονται τα αρχαία από τον Σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό © EUROKINISSI

Ο Σταθμός «Βενιζέλου» είναι ο τρίτος από τα βορειοδυτικά σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως.

Σταθμός Βενιζέλου - Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποιοι ήταν αντίθετοι να απομακρυνθούν τα αρχαία

Τα τέσσερα σωματεία που κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης για την Υπουργική Απόφαση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον Σταθμό «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη είναι:

  • Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων,
  • Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,
  • Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και
  • Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μεταξύ άλλων προσκόμισαν ψηφίσματα και αποφάσεις επιστημονικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκκλήσεις ειδικών επιστημόνων των βυζαντινών σπουδών, αρχαιολογική έκθεση σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό «Βενιζέλου» και πλήθος τεχνικών εκθέσεων.

Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το 2008 και μέχρι το 2012 είχαν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συνολικά 6 αποφάσεις υπουργών Πολιτισμού έπειτα από σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ