Ελλαδα

Εμβολιασμοί: Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια - Ανάρπαστοι σε 30άρηδες

200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από τους 30άρηδες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κορωνοϊού
Εμβόλιο κορωνοϊού © Eurokinissi

Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμών των πολιτών της χώρας συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμών των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε σε συνέντευξή του πως «σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς» και πρόσθεσε:

«Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.300.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Η πλατφόρμα για τους 18-30 ετών

«Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών» δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια.  «Οι ηλικίες 40 – 44 θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca» σημείωσε.

Σκέψεις για κατ' οίκον εμβολιασμούς

Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος

Συγκεκριμένα, το υπό μελέτη σχέδιο αφορά την ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών. Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα. «Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 85+ δεν είναι η πιο ενδεικτική διότι μπορεί να υπάρχου κινητικά προβλήματα, δυσκολία να μετακινηθούν από το σπίτι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα ως προς την περιοχή όπου ζουν. Άρα θα αντιμετωπιστούν ως ειδικότερη ομάδα όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων και με κατ' οίκον εμβολιασμό», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος. 

Ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται. Ακόμη, προανήγγειλε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή των self test.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι ως προς τον ενήλικο πληθυσμό, την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Ακόμη, τόνισε ότι έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με «χιλιάδες 30ρηδες να κλείνουν ραντεβού». Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ ήδη “βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομείαˮ».

Γεραπετρίτης: «Διαβατήριο» για τη σωτηρία και την ανάκαμψη, το εμβόλιο

«Ο πρωθυπουργός και όλοι μας παρακαλέσαμε, προστρέξαμε στους πολίτες να έλθουν όσο το δυνατόν συντομότερα να εμβολιαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ασπίδα και για τους ίδιους και για την κοινωνία συνολικά», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha 989", ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το εμβόλιο είναι το «διαβατήριο» της επόμενης ημέρας. Για μη υπεύθυνη στάση επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή σημερινή δήλωσή του για το Astra Zeneca.

Χαρακτηρίζοντας, ειδικότερα, «εξαιρετική» την εικόνα προσέλευσης των 30άρηδων στα εμβολιαστικά κέντρα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με έμφαση, ότι «το εμβόλιο είναι το "διαβατήριο" για τη σωτηρία μας και την ανάκαμψή μας, ας το καταλάβουν όλοι, ακόμη κι εκείνοι που κινδυνολογούν». Ενώ επανέλαβε και το κυβερνητικό πλάνο για τους εμβολιασμούς: «σήμερα έχουμε φθάσει τα 3 εκατ. εμβόλια, 2 εκατ. μοναδικά πρόσωπα εμβολιασμένα, και μέχρι τέλος Μαΐου εκτιμούμε ότι θα έχουμε φθάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς, στόχος φιλόδοξος αλλά είμαστε αισιόδοξοι».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ