Ελλαδα

Διαδημοτικές μετακινήσεις: Απελευθερώνονται από τη Δευτέρα 3/5

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της εστίασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστίαση - Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους
Εστίαση - Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους © EUROKINISSI / ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαδημοτικές μετακινήσεις: Απελευθερώνονται από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου - Πώς θα γίνεται η μετακίνηση σε επιχείρηση εστίασης.

Από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, παράλληλα, με το άνοιγμα της εστίασης. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ανοίξει και πάλι η εστίαση και οι καταστηματάρχες προχωρούν στα τελευταία μαζέματα και τις αλλαγές πριν υποδεχθούν εκ νέου τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους. 

Το τελευταίο διάστημα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν μόνο τα σαββατοκύριακα, ή για μετακίνηση σε κομμωτήρια, με τον κωδικό 6. Το «άνοιγμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων έχει σημάνει για πολλούς και το τέλος της αποστολής SMS στο 13033 το επόμενο διάστημα, ωστόσο, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τα κυβερνητικά στελέχη. 

Σταμπουλίδης: Εστίαση με διαδημοτική μετακίνηση και χωρίς SMS

Σε δηλώσεις του στον Ant1, χθες Μ. Δευτέρα (26/4), σχετικά με την εστίαση, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης SMS για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα».

Για την εστίαση συγκεκριμένα ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι υπάρχει το πρόγραμμα για την επανεκκίνησή της, με την χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, η πλατφόρμα για το οποίο θα ανοίξει έως τις 10 Μαΐου και η εκταμίευση θα είναι άμεση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα μέτρα με την αναστολή συμβάσεων και την έκπτωση ενοικίων.

Γεωργιάδης - Εστίαση: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει 23:00

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη εβδομάδα αρχίζει στις 10 το βράδυ, ενώ από τις 3 Μαϊού, οπότε και θα ανοίξει η εστίαση, η απαγόρευση θα αρχίζει στις 23:00, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι όσοι μένουν κοντά στο εστιατόριο θα μπορούσαν να φύγουν στις 23:00, αλλά όσοι μένουν μακριά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους για να μη φύγουν από το όριο.

Εστίαση: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων - Τα μέτρα 

Το σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου της εστίασης προβλέπει τα εξής: 

 • Σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρo
 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
 • Θα λειτουργήσουν κανονικά και τα μπαρ, αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο από τον εργοδότη.
 • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων.
 • Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
 • Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ