Ελλαδα

Εστίαση: Πώς θα γίνει το άνοιγμα στις 3 Μαΐου - Τα μέτρα

Οι αποστάσεις, τα self test και η χρήση μπαρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο καταστήματος εστίασης
Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο καταστήματος εστίασης © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Εστίαση: Με ποια μέτρα θα ανοίξει και πάλι ο κλάδος στις 3 Μαΐου - Το σχέδιο επανεκκίνησης για τους εξωτερικούς χώρους.

Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στις 3 Μαΐου 2021 αναφέρθηκε ο γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.  

Το σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου της εστίασης προβλέπει τα εξής: 

 • Σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρo
 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
 • Θα λειτουργήσουν κανονικά και τα μπαρ, αλλά μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο από τον εργοδότη.
 • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων.
 • Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
 • Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

estiasi1.jpg

estiasi2.jpg

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

Εμπορικά κέντρα - mall: Πώς θα λειτουργήσουν από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου

Τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά θα λειτουργήσουν από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου 2021 μέσω του click away και του click inside. Η μετακίνηση γίνεται με μήνυμα και διαρκεί τρεις ώρες. Ο κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:30 το απόγευμα τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 20:30. Το Μεγάλο Σάββατο από τις 07:00 έως 18:00 το απόγευμα. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού self test μία φορά την εβδομάδα από τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

Η αναλογία των πελατών εντός του καταστήματος είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ.. Ακόμη, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων ορίζεται ο ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά κέντρα απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ακόμη και με τις μεθόδους take away ή delivery. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ