Ελλαδα

Γηροκομείο - Χανιά: Παρέμβαση του υπ. Εργασίας για τους θανάτους

Οι Αρχές ερευνούν συνολικά 73 θανάτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΧΑΝΙΑ - ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
ΧΑΝΙΑ - ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ © EUROKINNISSI

Γηροκομείο στα Χανιά: Επείγουσα ενημέρωση ζητά το Υπουργείο Εργασίας για τις συνθήκες λειτουργίας.

Παρέμβαση για το γηροκομείο στα Χανιά πραγματοποίησε το Υπουργείο Εργασίας, που με επείγον αίτημά του, την Παρασκευή, 23 Απριλίου, προς την Περιφέρεια Κρήτης, ζητά ενημέρωση αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας. Η αρμοδιότητα της εποπτείας ανήκει στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Η υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007) αναφέρει ότι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους. Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο εξέδωσε σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων.

 

73 θάνατοι συνολικά

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΪ, οι Αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων, 64 πέρυσι και 9 το 2021. Πολλοί από αυτούς, καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα είχαν προηγηθεί καταγγελίες για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, ωστόσο η ιδιοκτήτρια της δομή αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες πρώην εργαζόμενων

Την ίδια ώρα, σοκαριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι του γηροκομείου, αλλά και συγγενείς ηλικιωμένων για τις συνθήκες λειτουργίας του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, με τις έρευνες να αναμένεται να διευρυνθούν τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη, σε εξέλιξη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας, με περιουσιακά στοιχεία, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακό στοιχείο.

Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας, πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Και ενώ τόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής όσο και η ιδιοκτήτρια αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες, εκτός από τους επτά πρώην εργαζόμενους που έχουν ήδη καταθέσει, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν εκεί.

Ειδικότερα, πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ότι οι τρόφιμοι είχαν ψείρες, ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δερματοπάθειας και ουρολοιμώξεων, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες, καταγγέλλουν ακόμα και βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων με άνοια.

ΕΡΤ Χανίων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ