Ελλαδα

Εμβολιασμός για τους άνω των 30 - Διευκρινίσεις Βασίλη Κικίλια

Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια για τη νέα εμβολιαστική γραμμή για πολίτες άνω των 30 ετών και την κατάσταση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για τη νέα εμβολιαστική γραμμή που θα ανοίξει τη Μεγάλη Εβδομάδα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 30 ετών

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι χρειάζεται η παραμονή των ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τις επόμενες 20 ημέρες, ενώ έκανε λόγο για τάση σταθεροποίησης στις εισαγωγές στα covid νοσοκομεία. 

Ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστή την εισήγηση των ειδικών για τη λειτουργία των εκκλησιών την Μ. Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα. Ο αριθμός ατόμων μέσα στο ναό θα πρέπει να τηρεί την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.. Σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 10 μέτρων μεταξύ των πιστών. Ακόμη έγινε εισήγηση για χρήση διπλής μάσκας μέσα και έξω από τους ναούς. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Ναών όπως και το προσκύνημα.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο περιορισμός κυκλοφορίας θα είναι από τις 22.00, ενώ την ημέρα του Πάσχα στις 21.00. Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται συγκέντρωση έως 2 οικογένειες με 9 άτομα, ενώ για εξωτερικούς χώρους έως 12 άτομα.

Εμβολιασμός πολιτών 30-39 ετών: Ανοίγει η πλατφόρμα την Μεγάλη Τρίτη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός είναι λύση για αυτό που αντιμετωπίζουμε», είπε σχετικά με τους εμβολιασμούς ο Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που βρίσκεται στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι είναι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στόχος είναι τον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς, είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Αυτός είναι ο τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Δίνεται η ευκαιρία με δεδομένο τα αποθέματα που έχουμε από το εμβόλιο της AstraZeneca να μπορέσουν να εμβολιαστούν πολίτες 30 με 39 ετών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Μεγάλη Τρίτη και από την επόμενη κιόλας ημέρα θα αρχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί».  Επιπλέον, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα συνεχίζεται ως αργά την νύχτα και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και τα Σαββατοκύριακα. 

Ο υπουργός κάλεσε μεγάλους και μικρούς να αναλογιστούν «το μεγάλο δώρο» του εμβολιασμού και την ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες.

Θεμιστοκλέους: Από τις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson 

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε γνωστό ότι ο εμβολιασμός των πολιτών θα ξεκινήσει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson τις πρώτες ημέρες του Μαΐου και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου. Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.

Όπως διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οι αργίες των εορτών δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό. «Τις ημέρες του Πάσχα θα δουλεύουν 5.000 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό. Ο προγραμματισμός δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει τις αργίες». 

Η καθιερωμένη ενημέρωση μεταφέρθηκε για τις 19:00, λόγω του μηνύματος που απηύθυνε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ