Ελλαδα

COVID-19: Παραπληροφόρηση από «επιστήμονα» βιοατρικής

Αυτοί είναι οι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί που χρησιμοποίησε ο «επιστήμονας» βιοατρικών εργαστηρίων, Παναγιώτης Σκαρλάτος

Ellinika Hoaxes
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα Ellinika Hoaxes καταρρίπτουν τους 8 ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς του «επιστήμονα» βιοατρικών εργαστηρίων, Παναγιώτη Σκαρλάτου.

Ισχυρισμός 1: Η COVID-19 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Συμπέρασμα 1: Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε αφορά συγκεκριμένο ποσοστό κρουσμάτων αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος.


Ισχυρισμός 2: Ο κορωνοϊός απομονώθηκε το 1960. Ο κορωνοϊός υπάρχει από τότε εμφανίστηκε το ζωικό κύτταρο.

Συμπέρασμα 2: Δεν απομονώθηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 το 1960 αλλά η κατηγορία ιών που ονομάστηκε «κορωνοϊοί», καθώς η λέξη «κορωνοϊός» δεν περιγράφει έναν ιό αλλά μια ομάδα ιών με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρώτοι κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν ήταν ο ιός IBV (κορωνοϊός των πτηνών) και ο κορωνοϊός 229E ο οποίος προσέβαλε ανθρώπους και προκαλούσε την αντίστοιχη μορφή γρίπης.


Ισχυρισμός 3: Δεν έχει απομονωθεί ποτέ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 από ασθενή.

Συμπέρασμα 3: Μέχρι σήμερα έχει δημοσιευθεί πλειάδα επιστημονικών μελετών σχετικά με την απομόνωση του ιού SARS-CoV-2 από περιστατικά σε διάφορες χώρες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.


Ισχυρισμός 4: Το γονιδίωμα του κορωνοϊού υπάρχει στο ανθρώπινο DNA. Γεννιόμαστε με αυτό το γονιδίωμα, γι αυτό και έχουμε θετικά τεστ PCR ακόμα και αν δεν έχουμε κολλήσει τον ιό.

Συμπέρασμα 4: Ο εν λόγω ψευδοεπιστημονικός ισχυρισμός στηρίζεται στο ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του γενετικού υλικού που μεταφέρει ο SARS-CoV-2 ταυτίζεται με ένα κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος 8. Ενώ ισχύει ότι ένα ιδιαίτερα μικρό τμήμα του χρωμοσώματος 8 έχει παρόμοια αλληλουχία με ένα τμήμα του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 αυτό δεν σημαίνει ότι «γεννιόμαστε με το γενετικό υλικό του κορωνοϊού» ενώ, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του τεστ PCR, αυτή η μικρή αλληλουχία δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.


Ισχυρισμός 5: Η χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας είναι ανούσια γιατί ο ιός είναι πολύ μικρότερος από τις οπές της μάσκας.

Συμπέρασμα 5: Ο ιός δεν ταξιδεύει «γυμνός» αλλά μέσα σε σταγονίδια σάλιου, βήχα και φτερνίσματος. Τα σταγονίδια αυτά έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να παγιδεύονται στη μάσκα με αποτέλεσμα η μετάδοση να περιορίζεται σημαντικά όταν η χρήση της μάσκας συνδυάζεται με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.


Ισχυρισμός 6: Οι μάσκες δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή, οδηγώντας εν τέλει σε διαταραχές υγείας όπως η υπερκαπνία.

Συμπέρασμα 6: Η υπερκαπνία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα. Kατά την διαδικασία του μεταβολισμού, τα κύτταρα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο όταν το σώμα λειτουργεί φυσιολογικά, απελευθερώνεται στο αίμα και με την κυκλοφορία μεταφέρεται στους πνεύμονες. Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες οξέων εφόσον λειτουργεί σωστά. Στη περίπτωση που οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά οδηγώντας σε αύξηση της οξύτητας του αίματος έχουμε «αναπνευστική οξέωση». Σε σχετική δήλωση του στο Reuters, εκπρόσωπος του CDC τόνισε ότι, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στο χώρο της μάσκας μετά από αρκετά παρατεταμένη χρήση, ακόμα και τότε τα επίπεδα δεν θα ήταν αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα, καταλήγοντας πως δεν είναι πιθανό η χρήση μάσκας να οδηγήσει σε υπερκαπνία.


Ισχυρισμός 7: Η χρήση μάσκας ενδέχεται να μειώσει το διαθέσιμο οξυγόνο στον οργανισμό μας προκαλώντας υποξία.

Συμπέρασμα 7: Πέρα από πρακτικές επιδείξεις γιατρών οι οποίες έχουν τεκμηριώσει ότι ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση μάσκας σε περιβάλλον εργασίας το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου δεν πέφτει κάτω από το 98% πολλές σχετικές μελέτες έχουν επίσης τεκμηριώσει την ασφάλεια χρήσης μάσκας. Έρευνα που διεξήχθη με υποστήριξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), η περίληψη της οποίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology», εξέτασε 223 αναφορές και συμπέρανε πως η χρήση μάσκας δεν έχει καμία επίπτωση στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.


Ισχυρισμός 8: Η χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση με τον βάκιλο του άνθρακα.

Συμπέρασμα 8: Ο βασικός τρόπος μόλυνσης με άνθρακα για τους ανθρώπους είναι μέσω έκθεσης σε μολυσμένα ζωικά προϊόντα όπως δέρμα, μαλλί και κρέας. Ωστόσο ακόμα και αν κάποιος εργάζεται σε τομέα που τον φέρνει σε συνεχή επαφή με τέτοια προϊόντα η πιθανότητα έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα σε ανεπτυγμένο κράτος είναι υπερβολικά μικρή καθώς δεν υπάρχουν πλέον ζώα με τέτοιες μολύνσεις ενώ οι διαδικασίες ελέγχου από εισαγωγές τέτοιων προϊόντων είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η χρήση μάσκας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στη μόλυνση από το βακτήριο του άνθρακα με οποιονδήποτε τρόπο.

 Παραπληροφόρηση - Ψευδοεπιστήμη

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Παναγιώτη Σκαρλάτου στο κανάλι Βεργίνα εντοπίζουμε σειρά ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με τη πανδημία της COVID-19.

Παραδείγματα: (Κανάλι στο YouTube) ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Αρχική πηγήnikosxeiladakis.grgreeknewsondemand.comodysseiatv.blogspot.com

Τι ισχύει

Δεδομένου του ότι η συνέντευξη είναι σχετικά μεγάλη και σε αυτή γίνονται πολυάριθμοι ισχυρισμοί ιατρικού περιεχομένου είναι σκόπιμο να οργανώσουμε τους ισχυρισμούς και τις αναλύσεις τους σε ξεχωριστά τμήματα.

[4:36]

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Πρέπει να προσδιορίσω τα πράγματα όμως για να ξεκινήσουμε σωστά. Καταρχάς να σας πω, μια επιδημία έχει τέσσερις πυλώνες και έχει ως εξής. Σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα πεθάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι από συγκεκριμένο νόσημα όλων των ηλικιών. Στην Ελλάδα λοιπόν πέθανε στην Ικαρία ο Αριστοτέλης στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα όχι όλων των ηλικιών αλλά ηλικιωμένοι. Αυτό δεν καθιστά επιδημία σύμφωνα με όλους τους ιατρικούς όρους της επιστημονικής κοινότητας.

Δημοσιογράφος: Τι καθιστά μια πανδημία κύριε Σκαρλάτο;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Μια πανδημία ξεκινάει από μια ενδημία δηλαδή εντός ενός δήμου εντός μιας μικρής γεωγραφικής περιοχής όπου εκεί πέρα πεθαίνουν όλοι άνθρωποι από συγκεκριμένο νόσημα π.χ. ηπατίτιδας. Δηλαδή δεν μπορεί να πεθάνεις από ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα, παγκρεατίτιδα και να λες ότι έχεις επιδημία ιών, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Για να υπάρξει ενδημία πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο νόσημα σε όλες τις ηλικίες. Έπειτα η ενδημία θα γίνει επιδημία δηλαδή σε όλη την χώρα αλλά πανδημία σημαίνει ότι θα βγει εκτός χώρας.

Αυτό διότι μπορεί παραδείγματος χάρη στην ιατρική κοινότητα να έχουμε δηλητηρίαση όλων των Ελλήνων, αυτό όμως δεν καθιστά πανδημία, πανδημία ή θα πεθάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι όλων των ηλικιών από συγκεκριμένο νόσημα και έξω από τη χώρα. Αυτό δεν γίνεται πουθενά διότι βλέπουμε καταρχάς ότι στις χώρες με τις οποίες συνορεύουμε, Αλβανία Βουλγαρία, Σκόπια και τα λοιπά οι θάνατοι είναι πάρα πολύ λίγοι σε σχέση με την Ελλάδα. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πανδημία.

Το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης για το τι συνιστά μια πανδημία από τη πλευρά του κ. Σκαρλάτου καθώς στις δηλώσεις του αποδίδονται εσφαλμένα οι ορισμοί της επιδημίας, της ενδημίας και της πανδημίας ενώ δηλώνει εσφαλμένα ότι η COVID-19 δεν πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Αρχικά είναι σκόπιμο να δώσουμε σύντομους ορισμούς για τις προαναφερθείσες έννοιες.

Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε αφορά συγκεκριμένο ποσοστό κρουσμάτων αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ως ενδημία ορίζεται η συνεχής παρουσία ενός παράγοντα ή ιατρικής πάθησης εντός μια ορισμένης γεωγραφικής περιοχής ή πληθυσμού. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Οι ισχυρισμοί του κ. Σκαρλάτου ότι “μια πανδημία ξεκινάει από μια ενδημία δηλαδή εντός ενός δήμου εντός μιας μικρής γεωγραφικής περιοχής” και ότι “οι θάνατοι στις γειτονικές μας χώρες είναι μικροί άρα δεν υφίσταται πανδημία” δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς ορισμούς αυτών των λέξεων. Η COVID-19 είναι επιβεβαιωμένη πανδημία.

[06:40]

Δημοσιογράφος: Αυτές οι εικόνες που βλέπαμε τέτοιες ημέρες πριν από ένα χρόνο στη γειτονική Ιταλία που έκαναν το γύρο του κόσμου, με τα φέρετρα, με τους θανάτους, τι ήταν αυτές οι εικόνες κύριες Σκαρλάτο;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Κοιτάξτε, πλέον βγαίνουν Ιταλοί γιατροί και δηλώνουν ότι πειραματίζονταν σε ηλικιωμένους ανθρώπους προκειμένου να πεθάνουν και δηλώναν ότι πέθαιναν από κορωνοϊό.

Ο ισχυρισμός περί παραδοχής τέλεσης πειραμάτων από Ιταλούς γιατρούς σε ηλικιωμένους ασθενείς για να υποστηριχθούν διαγνώσεις με COVID-19 δεν έχει απολύτως καμία βάση. Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας δεν εντοπίσαμε καμία αναφορά σε οποιοδήποτε σχετικό επίσημο φορέα υγείας ή σε κάποιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

[07:40]

Δημοσιογράφος: Eχω ένα ερώτημα το οποίο μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να βρω απάντηση. Ο κορωνοϊός, ο οποίος δεν είναι ζωντανό πράγμα, έχει απομονωθεί από τους επιστήμονες, δηλαδή έχει συγκεκριμενοποιηθεί τι είναι ακριβώς αυτό το πράγμα; Και αν όχι, τι εξετάζουν όταν κάνουν ένα τεστ σε κάποιον και το βρίσκουν τη μια μέρα θετικό την άλλη μέρα αρνητικό;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Ο ιός είναι η μικρότερη βιολογική οντότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Δεν τρέφεται, δεν αναπνέει και δεν αναπαράγεται, αντιγράφεται. Ο τρόπος που αντιγράφεται είναι σε μοριακό επίπεδο, εντός του πυρήνα ενός ζωικού κυττάρου. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να ταξιδέψει κανένας ιός, με αυτά που ακούμε τις επιστημονικές ασυναρτησίες ότι από τη Νότια Αφρική φύσηξε βαρδάρης και ήρθε στην Ελλάδα, αυτά δεν γίνονται πουθενά.

Για να έρθει ένας ιός από μια άλλη χώρα πρέπει να τον φέρει άνθρωπος, άρα από την ώρα που παίρνουν μετρά και ήρθε νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημαίνει ότι δεν παίρνουν σωστά μέτρα άρα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Τώρα το ερώτημά σας έχει να κάνει αν είναι ζωντανός. Οι ιοί είναι πάντα ζωντανοί, απλά δεν τρέφονται, δεν αναπνέουν, δεν αναπαράγονται, υπάρχουν.

Κανένας επίσημος φορέας υγείας δεν έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα πως ο SARS-CoV-2 και οι μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις του μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες μέσω του ανέμου. Σε κάθε επίσημη αναφορά καθίσταται σαφές πως η μεταφορά αυτών των μεταλλάξεων γίνεται μέσω ανθρώπων που ταξιδεύουν μεταξύ χωρών. Το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί μέτρα lockdown δε σημαίνει ότι η χώρα είναι πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς, μεταξύ άλλων, η μεταφορά φορτίων εντός και εκτός χώρας προϋποθέτει αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων γεγονός που αυξάνει τη πιθανότητα μεταφοράς μιας μετάλλαξης του SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2]

[10:00]

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Ο κορωνοϊός απομονώθηκε το 1960. Ο κορωνοϊός υπάρχει από τότε που υπάρχουν οι δεινόσαυροι. το ζωικό κύτταρο δηλαδή. Ωστόσο όσον αφορά την ασθένεια COVID-19 ή τον ιό COVID-19 και τα λοιπά, αυτά τα οποία λένε και μας έχουν πραγματικά, μάλλον εσας έχουν φοβίσει και πανικοβάλει, να σας πω ότι δεν έχει απομονωθεί ποτέ και υπάρχει και καναδική επιστημονική έρευνα και μάλιστα όλοι οι επιστήμονες του Καναδά ζητάνε από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να τους δηλώσουν πόσα στελέχη των κορωνοϊών από επίσημους θανάτους έχουν απομονώσει. Στην Ελλάδα λοιπόν δεν έχει απομονωθεί ούτε ένας κορωνοϊών στα πτώματα νεκρών Ελλήνων ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Tότε τi εξετάζουνε στα τεστ τα οποία κάνουμε και λένε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό ή είναι αρνητικός. Τι βρίσκουνε εκεί μέσα;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Θα σας πω. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε φορά που νοσούμε από κάτι, τα κύτταρα μας προσκολάνε το γονιδίωμα του εκάστοτε βιολογικού αντιγονικού παράγοντα επάνω στην επιφάνεια τους προκειμένου να χτιστεί ανοσία.

Έτσι λοιπόν κάθε φορά που προσπαθείτε να κάνετε μια αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, PCR τη λεγόμενη PCR στην οποία σας βγάζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα διότι το τεστ δεν ανιχνεύει αν νοσείς εκείνη την ώρα ή άμα υπάρχει ενεργό γονιδίωμα αλλά αν έχεις το γονιδίωμα. Καταρχάς να σας πω ότι το γονιδίωμα του κορωνοϊού υπάρχει στο ανθρώπινο DNA, το βρίσκουμε στο 17% των διεσπαρμένων μακρών πυρηνικών στοιχείων που περιβάλλουν τον άνθρωπο. Γεννιόμαστε δηλαδή με αυτό το γονιδίωμα. Δηλαδή θέλω να πω ότι η ανοσία μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γνωρίζει τι είναι ο κορωνοϊός, άρα κάθε φορά που το PCR ψαρεύει κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που βρίσκονται εκεί πέρα για προστασία σε βγάζει θετικό.

Δημοσιογράφος: Άρα αυξάνει την πιθανότητα μια κοινή γρίπη να χρεώνεται σε κορωνοϊό.

Αρχικά, δεν απομονώθηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 το 1960 αλλά η κατηγορία ιών που ονομάστηκε “κορωνοϊοί”, καθώς η λέξη “κορωνοϊός” δεν περιγράφει έναν ιό αλλά μια ομάδα ιών με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρώτοι κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν ήταν ο ιός IBV (κορωνοϊός των πτηνών) και ο κορωνοϊός 229E ο οποίος προσέβαλε ανθρώπους και προκαλούσε την αντίστοιχη μορφή κοινού κρυολογήματος. [πηγή 1][πηγή 2]

Επίσης ο ισχυρισμός ότι ο ιός δεν έχει απομονωθεί είναι πλήρως ψευδής. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιευθεί πλειάδα επιστημονικών μελετών σχετικά με την απομόνωση του ιού SARS-CoV-2 από περιστατικά σε διάφορες χώρες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Τέλος η δήλωση ότι το γενετικό μας υλικό περιλαμβάνει το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Ο εν λόγω ψευδοεπιστημονικός ισχυρισμός κυκλοφόρησε στα αρχικά στάδια της πανδημίας και ανέφερε πως ένα συγκεκριμένο κομμάτι του γενετικού υλικού που μεταφέρει ο SARS-CoV-2 ταυτίζεται με ένα κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος 8. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αυτός ήταν και ο λόγος που τα τεστ PCR έδιναν τόσα θετικά αποτελέσματα ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν κολλήσει τον ιό, καθώς το τεστ εντόπιζε το προαναφερθέν κομμάτι του γενετικού μας υλικού και το ταύτιζε εσφαλμένα με το γενετικό υλικό του ιού. Ωστόσο η όλη ιστορία ήταν διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.

Το συγκεκριμένο τμήμα του κειμένου δείχνει ελλειπή κατανόηση για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διενέργεια του τεστ PCR.

Το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, συγκεκριμένα το τεστ RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης) μας βοηθάει να εντοπίζουμε γνωστά τμήματα γενετικού υλικού όπως αυτό του ιού SARS-CoV-2 σε βιολογικά δείγματα. Στην εν λόγω περίπτωση το κομμάτι γενετικού υλικού που χρησιμοποιούμε ως δείκτη είναι το τμήμα που δίνει τις οδηγίες για τη παραγωγή του περιβλήματος του ιού και τα “καρφιά” στο περίβλημα του που τον βοηθούν να μπει μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τη τεχνική της PCR λοιπόν, όταν εντοπίζεται αυτή η αλληλουχία-στόχος, το δείγμα φωσφορίζει και από την ανάλυση αυτού του φωσφορισμού το εκάστοτε δείγμα βγαίνει θετικό ή αρνητικό και έτσι γνωρίζουμε ότι το δείγμα μας περιέχει το γενετικό υλικό που ψάχνουμε.

Ωστόσο το γενετικό υλικό του ιού που παίρνουμε όταν λαμβάνουμε ένα βιολογικό δείγμα ασθενή δεν είναι αρκετό για να γίνει η ανίχνευση. Αυτό που κάνουμε με την PCR είναι να πολλαπλασιάζουμε το γενετικό υλικό που περιέχεται στο δείγμα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός γενετικού υλικό ώστε να καταστεί εφικτή η ανίχνευση.

Για να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί το γενετικό υλικό που ψάχνουμε χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία που ονομάζονται “εκκινητές”. Αυτά τα εργαλεία προσαρμόζονται πάνω στο συγκεκριμένο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του. Οι εκκινητές χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια και πρέπει και οι δυο εκκινητές να ταιριάξουν στο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός και εν τέλει η ανίχνευση. [πηγή 1][πηγή 2]

Παρότι η παρακάτω αλληλουχία:

C-T-C-C-C-T-T-T-G-T-T-G-T-G-T-T-G-Τ

Υπάρχει όντως και στο γενετικό υλικό του ιού και στο χρωμόσωμα 8, σε αυτή την αλληλουχία κουμπώνει ο ένας εκ των δυο εκκινητών. Η αλληλουχία στην οποία κουμπώνει ο δεύτερος ανιχνευτής είναι η παρακάτω:

A-T-G-A-G-C-T-T-A-G-T-C-C-T-G-T-T-G

Αυτή η αλληλουχία δεν αντιστοιχεί σε κανένα τμήμα του χρωμοσώματος 8. Κατά συνέπεια το τεστ PCR, το οποίο αξιοποιεί το ζευγάρι εκκινητών που κουμπώνουν στις δυο παραπάνω αλληλουχίες, δε θα μπορούσε να δώσει θετικό αποτέλεσμα από το γενετικό υλικό του χρωμοσώματος 8.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.