Ελλαδα

Κοντοζαμάνης: «Ενίσχυση κλινών στη Θεσσαλονίκη»

«Κανείς διασωληνεμένος εκτός ΜΕΘ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Κοντοζαμάνης
Βασίλης Κοντοζαμάνης © EUROKINISSI

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ενίσχυση των νοσοκομείων με ΜΕΘ και κλίνες COVID στην πόλη

Το σχέδιο για ενίσχυση σε κλίνες ΜΕΘ και απλής νοσηλείας COVID των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλονίκης, η οποία πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε σύσκεψη που είχε με τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές νοσοκομείων της πόλης στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου και τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της επιτροπής των ειδικών, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξει ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια μονάδα ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, συν τις 30 κλίνες που προέρχονται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ιπποκράτειο.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τη διαχείριση της πανδημίας τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο εφόσον χρειαστεί θα το αναπτύξουμε πλήρως», τόνισε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου, όπως είπε, υπάρχει αναμονή, η οποία είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται όταν διασωληνώνονται.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, όταν το σύστημα ξέφυγε από τα όριά του, τα σχέδια τα οποία καταρτίστηκαν τότε εφαρμόζονται πλέον στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και εδώ.

«Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη απλών κλινών νοσηλείας για τον κορωνοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το εθνικό σύστημα υγείας.

«Ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές έχουν ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το σφοδρό κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα σχολείων και του λιανεμπορίου, τόνισε ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε». Όσον αφορά στην απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη αλλά να ανοίξουν στην Αθήνα απάντησε πως «είδαμε μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιειται. Σε κάθε περίπτωση, επαναξιολογούμε τακτικά τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η επιτροπή στη διάθεσή της. Αναλόγως γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις».

Σε ερώτηση για την ανησυχία που έχει προκληθεί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε πως η χώρα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και στα υπόλοιπα εμβόλια.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα προβλεπόμενα. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κανένας πολίτης τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, το 90% και πλέον δεν είχε εμβολιαστεί», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι εμβολιασμοί είναι το πιο σημαντικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ