Ελλαδα

Τι ισχύει στις μετακινήσεις με πλοία - Ποιοι εξαιρούνται

Το αλαλούμ στη Σαλαμίνα με τις ουρές αυτοκινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξιδιώτες ετοιμάζονται να μπουν σε πλοίο
Ταξιδιώτες ετοιμάζονται να μπουν σε πλοίο © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Αυτές είναι οι 8 εξαιρέσεις στις μετακινήσεις με πλοία εν μέσω lockdown, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το Υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις με πλοία, όπως αυτές καθορίζονται στην ΚΥΑ που αφορά τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προχώρησε το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι διευκρινίσεις δίνονται μετά το αλαλούμ με τη Σαλαμίνα, όπου πολλοί Αθηναίοι διαπίστωσαν στο λιμάνι ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με πλοίο δεν επιτρέπονται και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.

Το υπουργείο τονίζει ότι με το ΦΕΚ 1308 Β'/03-04-2021 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00». Σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ, απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών διά θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.

Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών διά θαλάσσης για τους λόγους των περιπτώσεων:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  3. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  4. Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  5. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  6. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
  7. Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
  8. Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.

Μετακινήσεις με πλοία - Τι ισχύει για τα νησιά - Οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας

Στις διευκρινίσεις του το Υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περιπτώσεων:

α) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

β) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 2 περ. θ του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, από τις 05.00 έως τις 21.00 καθημερινά στο σύνολο της Επικράτειας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, μεταξύ άλλων και για τον ακόλουθο λόγο:

  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση της περίπτωσης αυτής και με τη χρήση οχήματος.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η μεταφορά επιβατών διά θαλάσσης με πλοία και σκάφη, δεν επιτρέπεται για λόγους που σχετίζονται με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, καταλήγει το υπουργείο.

Διαδημοτικές μετακινήσεις με πλοίο - Τι συνέβη στη Σαλαμίνα

Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021 οι έλεγχοι στο Πέραμα ήταν εξονυχιστικοί και όσοι ήθελαν να περάσουν απέναντι στη Σαλαμίνα έπρεπε να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις άνοιξαν με τον κωδικό 6, ωστόσο παρέμεινε σε ισχύ η απαγόρευση στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Έτσι, λιμενικοί -μετά τον έλεγχο- γύριζαν πίσω τους οδηγούς που δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι εντός Περιφέρειας Αττικής, τα Σαββατοκύριακα, μπορεί κάποιος να κινηθεί με αυτοκίνητο προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί με τον κωδικό 6 στο 13033. Μπορεί να πάει από τα βόρεια στα νότια προάστια, στο Σούνιο, το Λαύριο, την Κερατέα και σε όλες τις περιοχές εντός Λεκανοπεδίου, δεν μπορεί ωστόσο να φτάσει σε περιοχές της Περιφέρειας για τις οποίες απαιτείται, είτε μετακίνηση με πλοίο (νησιά Αργοσαρωνικού), είτε πέρασμα από άλλο νομό (σ.σ. για τον Δήμο Τροιζήνας περνά κάποιος από τον Δήμο Κορινθίας), κάτι που αναφέρεται ρητώς στην ΚΥΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.