Ελλαδα

Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει σχετικά με τη μετακίνηση εκτός δήμου

Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι SMS στέλνουμε στο 13033 για να ψωνίσουμε στα σούπερ μάρκετ. Τι ισχύει με την μετακίνηση και τους περιορισμούς

Tο άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι αλλαγές στις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν επηρεάζουν ό,τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διευκρίνισε ότι ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων παραμένει σε ισχύ για όσους θέλουν να πάνε στο σούπερ μάρκετ.

Μετά την αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2) ο καταναλωτής δεν μπορεί να πάει σε σούπερ μάρκετ που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι του. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταμπουλίδης έδωσε, μάλιστα και ένα παράδειγμα, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να πάμε από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα, αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο στο κέντρο της Αθήνας.

Απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Επιτρέπονται από σήμερα, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Ελεύθερες θα είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, για τα Σαββατοκύριακα, καθώς στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που δημοσιεύθηκε πριν λίγο αναφέρεται μόνο η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

Άνοιγμα λιανεμπορίου

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Σημειώνεται ότι για το «click away» η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά με κάρτα και όχι με μετρητά. Επιπλέον, παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Από το άνοιγμα των καταστημάτων εξαιρείται η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊα και η Κοζάνη, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ