Ελλαδα

Self test: Δεν θα γίνονται στα φαρμακεία - Αποσύρεται η ρύθμιση

Τι ισχύει με την πώληση των rapid test από τους φαρμακοποιούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δωρεάν η διάθεση των self test στους πολίτες αλλά δεν θα γίνονται στο φαρμακείο
Δωρεάν η διάθεση των self test στους πολίτες αλλά δεν θα γίνονται στο φαρμακείο © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δωρεάν τα self test για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η διενέργειά τους από τους φαρμακοποιούς στους πολίτες.

Δεν προβλέπεται πλέον η υποχρέωση για τους φαρμακοποιούς να διενεργούν το rapid test ή το self test μέσα στο φαρμακείο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέσυρε την επίμαχη διάταξη από τη σχετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί στη Βουλή και η οποία είχε προκαλέσει έντονη διαμάχη ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και κυβέρνηση.

Η επίμαχη φράση έλεγε «να χορηγείται το δικαίωμα ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», για το οποίο θα δίνονταν διευκρινίσεις με νεότερη απόφαση του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα τα φαρμακεία μπορούν να πωλούν rapid test και να χορηγούν δωρεάν το self test αλλά δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια του ελέγχου στους πολίτες από τους φαρμακοποιούς εντός των καταστημάτων τους. Οι φαρμακοποιοί που αντιδρούσαν στο μέτρο, υποστήριζαν ότι η διενέργεια self test στο φαρμακείο αποτελεί νοσηλευτική πράξη -κάτι που θα οδηγούσε σε πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

 

Self test στα φαρμακεία - Τι ανέφερε η επίμαχη παράγραφος που προκάλεσε αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς

Η επίμαχη παράγραφος στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στην αρχική του εκδοχή είχε ως εξής:

«Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό».

» Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ