Ελλαδα

Σταδιακή άρση lockdown: Σύμμαχος ο εμβολιασμός και τα self test

Οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με βασικό σύμμαχο τον εμβολιασμό και τα μαζικά self test η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει το lockdown το επόμενο διάστημα

Σε τροχιά σταθεροποίησης δείχνει να εισέρχεται η πανδημία στη χώρα έπειτα από επτά εβδομάδες ανοδικής πορείας, μολονότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό.

Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με 23.500 ενεργά κρούσματα, υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία. 

Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η ίδια παρατήρησε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνεται το lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 27 περιοχές αλλά και άλλες 5 που μπαίνουν από το πρωί του Σαββάτου σε αυστηρή καραντίνα.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα, 53 νεκρούς και 707 διασωληνωμένους.

Το self testing σε συνδυασμό με τα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι πλέον η ελπίδα για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας   μέτρα τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Self test: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. 

Εξήγησε πως πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το τεστ».

Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» προσέθεσε ο επ. καθηγητής. Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση τής διαδικασίας απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο, «είναι ιδιαίτερα εύκολη», υπογράμμισε και προσέθεσε πως η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το self test

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν επίσης τις επόμενες ημέρες οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κ.λπ.).

Η διαφορά από τα rapid test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ