Ελλαδα

Αττική: Οι «τεχνικοί ΔΕΗ» ή «συντηρητές του ασανσέρ» ήταν ληστές

Σπείρα είχε «ρημάξει» σπίτια ηλικιωμένων - Πώς δρούσε - Ξεπερνά τις 200.000 ευρώ η συνολική λεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόι της ΔΕΗ - Σπείρα στην Αττική έμπαινε σε σπίτια ηλικιωμένων, με μέλη της να παρουσιάζονται ως τεχνικοί για το ρεύμα
Ρολόι της ΔΕΗ - Σπείρα στην Αττική έμπαινε σε σπίτια ηλικιωμένων, με μέλη της να παρουσιάζονται ως τεχνικοί για το ρεύμα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ως «τεχνικοί ΔΕΗ» ή «συντηρητές ασανσέρ» παρουσιάζονταν σε ηλικιωμένους τα μέλη σπείρας που δρούσε στην Αττική.

Με τα θύματά τους να είναι ηλικιωμένοι, σπείρα στην Αττική είχε ρημάξει κατοικίες. Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη της σπείρας έμπαιναν σε σπίτια και κατοικίες ηλικιωμένων, με το πρόσχημα ότι ήταν τεχνικοί της ΔΕΗ ή συντηρητές ασανσέρ.

Ξεπερνά τα 200.000 ευρώ η λεία τους. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 5 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τα 2 θεωρούνται ηγετικά στελέχη. Η σπείρα ξεκίνησε τη δράση της τον Οκτώβριο 2020 με διακριτή ιεραρχική δομή και συγκεκριμένους ρόλους. Μεταξύ άλλων είχε αφαιρέσει και ένα υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού.

Tο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ τα μέλη της, αν και δήλωναν μικρά εισοδήματα και άστεγοι, το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνταν στον τομέα του real estate, αναζητώντας ακίνητα και οικόπεδα για αγορά, επενδύοντας ποσά που αγγίζουν ακόμα και τις 80.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή. Όλοι οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης ενώ δύο από αυτούς έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.

Σπείρα στην Αττική: Παρουσιάζονταν ως «τεχνικοί της ΔΕΗ» ή «συντηρητές του ασανσέρ»

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα μέλη της σπείρας εμφανίζονταν σε ηλικιωμένους και συστήνονταν ως «υπάλληλοι της Δ.Ε.Η» ή «τεχνικοί ανελκυστήρων».

Στη συνέχεια έμπαιναν στα σπίτια με διάφορα τεχνάσματα και οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο της κουζίνας. Εκεί τους «εγκλώβιζαν», μετακινώντας συσκευές και με άλλους τρόπους. Την ώρα που τους απασχολούσαν, ενημέρωναν τηλεφωνικά και έδιναν κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εισέρχονταν ανενόχλητα στα σπίτια και αφαιρούσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.

Πάνω από 200.000 ευρώ η λεία της σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Αττική
Πάνω από 200.000 ευρώ η λεία της σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Αττική © astynomia.gr

Σε περίπτωση που οι ένοικοι αρνούνταν την είσοδο στην κατοικία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία, απωθώντας ή απειλώντας τους ηλικιωμένους.

«Μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ και συντηρητές ασανσέρ στην Αττική - Τι έδειξαν οι έρευνες για τη σπείρα που χτυπούσε σπίτια ηλικιωμένων

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες, αυτοκίνητα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Κλεμμένο πιστόλι, με γεμιστήρα και 34 φυσίγγια,
  • πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών,
  • πλήθος ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών και ρολογιών,
  • ηλεκτρικό πατίνι,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και
  • πλήθος εγγράφων εταιρειών real estate για αγοραπωλησίες ακινήτων, μεγάλης αξίας.

Επίσης, κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σπείρα. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 19 κλοπές και απόπειρες κλοπής από κατοικίες, 5 ληστείες σε σπίτια καθώς και κλοπή από αυτοκίνητο αστυνομικού, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το ανωτέρω πιστόλι.

Το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού που είχαν αφαιρέσει από αυτοκίνητο τα μέλη της σπείρας στην Αττική
Το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού που είχαν αφαιρέσει από αυτοκίνητο τα μέλη της σπείρας στην Αττική © astynomia.gr

Οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ