Ελλαδα

Στη Βουλή η περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» του 1775

Παραχωρήθηκε προς έκθεση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (Δ) και ο Γάλλος Πρέσβης Patrick Maisonnave (Α) παρευρέθηκαν σήμερα στην αποκάλυψη της ταπισερί, «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ,  στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (Δ) και ο Γάλλος Πρέσβης Patrick Maisonnave (Α) παρευρέθηκαν σήμερα στην αποκάλυψη της ταπισερί, «Η Σχολή των Αθηνών» του © ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΤΑΠΙΣΕΡΙ "Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ" (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σχολή των Αθηνών» - Τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση παραχώρησε προς έκθεση στη Βουλή τη σπάνια ταπισερί

Στο Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων, κάτω από τη ζωφόρο του Χρήστου Καπράλου «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αναρτήθηκε σήμερα η περίφημη ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών» έργο μήκους 7,95μ. και ύψους 4,5 μ. Το έργο αποτελεί δάνειο της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η ταπισερί κατασκευάστηκε το 1775 από τον γαλλικό οίκο Γκομπλέν και αποδίδει την ομώνυμη διάσημη νωπογραφία στο Βατικανό, δημιουργία (1510-1511) του δασκάλου της Αναγέννησης, Ραφαήλ.

Η πολύχρωμη ταπισερί με τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους που υμνεί τον κόσμο των ιδεών της κλασσικής Ελλάδας, κοσμεί εδώ και σαράντα χρόνια την κατοικία του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από εκεί έφυγε, για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας, για να έρθει σήμερα στην Αθήνα.

Μια άλλη, πανομοιότυπη ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών» κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στον κέντρο της σύνθεσης δεσπόζει ο Πλάτων, με μορφή γέροντα γενειοφόρου- κάποιοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι ο Ραφαήλ απέδωσε τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στα χέρια του κρατάει το έργο του «Τίμαιος». Δίπλα του ο Αριστοτέλης κρατάει το δικό του έργο «Ηθικά Νικομάχεια». Ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Επίκουρος, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρας, ο Ζωροάστρας, ο Πτολεμαίος, ένα πλήθος φιλοσόφων αλλά και ο ίδιος ο Ραφαήλ δίπλα στον δάσκαλο του, ζωγράφο Περουτζίνο, συνθέτουν το έργο.

«Η Βουλή των Ελλήνων, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής Επανάστασης του 1821, υποδέχεται στο περιστύλιο της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει ποτέ προσφερθεί στην Βουλή των Ελλήνων» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας ευχαριστίες στον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρiσαρ Φεράν.

Η διαδικασία ανάρτησης της γιγαντιαίας ταπισερί πραγματοποιήθηκε από τα ειδικά συνεργεία και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γάλλου συντηρητή, Ζεράλντ Ρεμύ.

«Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση» συνέχισε ο κ. Τασούλας «φιλοξενεί την ταπισερί φιλοδοξώντας, όπως άλλωστε και κάθε Κοινοβούλιο, οι αποφάσεις που λαμβάνουν να τελούν υπό το πνεύμα τέτοιων σπουδαίων φιλοσόφων, όπως των αρχαίων Ελλήνων. Είναι το πρώτο ταξίδι της εκτός Γαλλίας, αλλά όχι στα ξένα».

Η Βουλή συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας με μία έκθεση, μέρος της οποίας θα παρουσιάζεται, στο περιστύλιο, η οποία έχει να κάνει με την αρχαιολατρία -ο τοιχοτάπητας το αποδεικνύει αυτό- έχει να κάνει με τον Διαφωτισμό, έχει να κάνει με την αφύπνιση του Γένους, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Στον πάνω όροφο, στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, θα παρουσιάσουμε επεισόδια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά της Επαναστάσεως. Και θα τα παρουσιάσουμε ως αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας που έγινε με τον Διαφωτισμό, με την αρχαιολατρία, με την αφύπνιση.

Η έκθεσή μας θα εγκαινιασθεί στις 19 Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του γι’ αυτή την χειρονομία του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, επειδή, όπως τόνισε ο κ. Μεζονάβ, «τελικά ακόμα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η “Σχολή της Αθήνας” είναι παρούσα συγχρόνως στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση κι εδώ, στην καρδιά της ελληνικής Βουλής. “Η Σχολή των Αθηνών” συμβολίζει όλη αυτή την προσήλωση μας στην Δημοκρατία, θυμίζει όλα εκείνα που οφείλουν οι δυτικές Δημοκρατίες στην Δημοκρατία της Ελλάδας, τον λόγο, τον διάλογο. Και πιστεύω ότι στον κόσμο που ζούμε καλό είναι να θυμίσουμε ότι αυτές οι αξίες έχουν γεννηθεί εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις δημοκρατίες του αύριο».

25η Μαρτίου 2021: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και η παρέλαση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, είπε πως «ολοκληρώνονται τις μέρες αυτές οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που θα γίνει φέτος αφενός με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και αφετέρου με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στις 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν -με τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις- καθώς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος.

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στην Γαλλία, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η υπουργός 'Αμυνας Φλοράνς Παρλί».

Αναλυτικά όπως ανέφερε η κ. Πελώνη: «η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών φίλων χωρών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.


Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την Ε.Ρ.Τ.. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ