Ελλαδα

Μαγιορκίνης: Δραματική αύξηση νοσηλειών με COVID-19

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1»

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκίκας Μαγιορκίνης
Γκίκας Μαγιορκίνης © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για τη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, τόνισε τη δραματική αύξηση νοσηλειών με COVID-19

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κατά την οποία θα ανακοινωθούν και οι προσαρμογές στο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά. Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ,  2.785 νέα κρούσματα.

Στη σημερινή ενημέρωση, εκτός του Νίκου Χαρδαλιά, των καθηγητών Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνας Παπαευαγγέλου, συμμετέχει εκτάκτως και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. 

«Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει. Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι' αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επιπλέον, έκανε λόγο για σχετική σταθεροποίηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι  έχουν αυξηθεί δραματικά οι νοσηλείες λόγω COVID-19.

Α. Σκέρτσος: Μαζικά δωρεάν rapid τεστ από τα φαρμακεία

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων, ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και δη των πιο ευάλωτων, επισήμανε εξάλλου, και να πάρει τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία», πρόσθεσε.

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να πιέζεται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.