Ελλαδα

Λινού: Εξαιρετική πρόταση Βατόπουλου για μορατόριουμ στις πορείες

«Θα χρειαστούμε ίσως και τον μισό Απρίλιο για να ελέγξουμε τη κατάσταση»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορεία (φωτογραφία αρχείου)
Πορεία (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Αθηνά Λινού: Η πρόταση Βατόπουλου για μορατόριουμ στις πορείες, οι εμβολιασμοί, ο αριθμός των κρουσμάτων και η επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εκτιμά σε συνέντευξή της ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρόκειται να περιοριστεί νωρίτερα από τα μέσα Απριλίου και χαρακτηρίζει ως εξαιρετική την πρόταση του κ. Βατόπουλου για επιβολή μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις για τις πορείες

«Ένα μορατόριουμ δε θα βοηθούσε μόνο στην αποφυγή των κινδύνων στη διάρκεια των κοινωνικών εκδηλώσεων, θα βοηθούσε και στη σύμπνοια του ελληνικού πληθυσμού. Θα πρέπει να βγουν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων και να δώσουν το μήνυμα ότι είμαστε κρίση και θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να τηρήσουμε τα μέτρα. Υπό αυτή την έννοια η πρόταση του κ. Βατόπουλου είναι εξαιρετική», δηλώνει η κ. Λινού σε συνέντευξή της στο iefimerida.gr. 

«Θα χρειαστούμε ίσως και τον μισό Απρίλιο για να ελέγξουμε τη κατάσταση»

Στη συνέντευξή της στο iefimerida.gr, η κ. Λινού κάνει την εκτίμηση για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας έως και το Πάσχα. «Δεν προβλέπω ότι σε δυο εβδομάδες θα ελέγξουμε την κατάσταση. Θα χρειαστούμε ίσως και τον μισό Απρίλιο και θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια για τον περιορισμό των κρουσμάτων τα οποία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Το Πάσχα ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα με την ελπίδα ότι θα έχουν διπλασιαστεί οι δόσεις των εμβολίων, οπότε θα έχουμε ένα επίπεδο ανοσίας. Δε θα είναι πλήρης ανοσία ή η ανοσία αγέλης αλλά θα υπάρχουν αρκετοί που δε θα κινδυνεύουν. Αν το καταφέρουμε αυτό με τους εμβολιασμούς και δημιουργήσουμε παράλληλα και ένα κλίμα ενθουσιώδους σύμπνοιας στο να τηρούμε μέτρα κυρίως στους εσωτερικούς χώρους, τους επαγγελματικούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τότε το Πάσχα μπορεί να είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε άλλωστε μπροστά μας περίπου 7 εβδομάδες», σχολιάζει.

«Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών που ανακοινώνονται»

Η κ. Λινού, στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την ανησυχία της ηλώνει την ανησυχία της για τον αριθμό των κρουσμάτων. «Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών που ανακοινώνονται. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πλέον και ο δείκτης θετικότητας. Θα μπορούσαν να γίνονται στοχευμένα rapid test σε υποομάδες του πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπευτικά σε κάθε υποομάδα, για να ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν στο σύνολο του πληθυσμού. Γιατί τώρα δεν ξέρουμε πραγματικά τον απόλυτο αριθμό».

 

Εμβόλιο AstraZeneca: Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε, μιλώντας στο iefimerida.gr, και στο εμβόλιο της AstraZeneca και την ανησυχία που έχει προκληθεί στους πολίτες, λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που δεν έχει διαπιστωθεί αν όντως συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Βέβαια το θρομβοεμβολικό επεισόδιο είναι σοβαρή παρενέργεια αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Πρέπει να δούμε ποια είναι η συχνότητα, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το έπαθαν. Η αλήθεια όμως είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο έχει περάσει τον έλεγχο του αμερικανικού και ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου είναι σαφώς καλύτερο από το να μην κάνουμε εμβόλιο. Αν επρόκειτο να εμβολιαστώ δε θα ανέστειλα τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος να νοσήσω σοβαρά και να χάσω τη ζωή μου από μια παρενέργεια του ιού είναι σαφώς μεγαλύτερος». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ