Ελλαδα

Lockdown: Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από Τρίτη 9.3

Θα έχουν διάρκεια 14 ημέρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζομένους τους καλούνται να εκδώσουν οι επιχειρήσεις από αύριο, Τρίτη 9 Μαρτίου.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να εκδώσουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζομένους τους από την Τρίτη 9 Μαρτίου, οι οποίες θα έχουν διάρκεια 14 ημέρες.

Φυσικά, η νέα βεβαίωση μετακίνησης αφορά εργαζόμενους, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε εργάζονται με τηλεργασία. Εκείνοι θα μπορούν να μετακινούνται με τη χρήση του κωδικού 6 με SMS στο 13033. Η νέα αυτή βεβαίωση μετακίνησης θα εκδίδεται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από τους εργοδότες των εργαζομένων.

Αναλυτικά, η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη. Με το νέο έντυπο μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν, επίσης, να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Όσον αφορά αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι καλούνται να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και τη φορολογική τους ταυτότητα, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας). Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ