Ελλαδα

Γκανάς για σεισμό 5,9R στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Έκανε λόγο για σπάνιο φαινόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος σεισμός στην Ελασσόνα 5,9 Ρίχτερ - Για δεύτερο 24ωρο κάτοικοι μένουν σε σκηνές
Νέος σεισμός στην Ελασσόνα 5,9 Ρίχτερ - Για δεύτερο 24ωρο κάτοικοι μένουν σε σκηνές © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ο νέος σεισμός στην Ελασσόνα, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προήλθε από την ενεργοποίηση νέου ρήγματος και δεν είναι μετασεισμός, είπε ο Θ. Γκανάς.

Για τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μίλησε ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20.38 το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2021 με επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά από την Ελασσόνα. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 11,3 χιλιόμετρα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα που έδωσε τη συγκεκριμένη δόνηση, κάνοντας λόγο για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το 2014 στην Κεφαλονιά. «Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία» ξεκαθάρισε ο κ. Γκανάς.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και θα διανυκτερεύσουν για δεύτερο διαδοχικό 24ωρο σε σκηνές μακριά από τα σπίτια τους, την ώρα που η γη δεν σταματά να «χορεύει». Ο ισχυρός σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Στον Βόλο πολίτες βγήκαν στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία. Παρόμοια εικόνα και στα Τρίκαλα, όπως και στη Λάρισα όπου οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Εικόνες μετά από τον ισχυρό  σεισμό στη Λάρισα τώρα

Ευθύμιος Λέκκας για νέο σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: «Πρόκειται για ξεχωριστό σεισμό - Προήλθε από καινούργιο κλάδο ρήγματος»

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο αποψινός σεισμός ήταν ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ωστόσο, φαίνεται να παραμένει στη μετασεισμική ακολουθία, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την εξέλιξη».

Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Πίνακας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα ξεκινούν από την αρχή και δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό του αποψινού σεισμού, ακόμη και ίδιου μεγέθους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ