Ελλαδα

Τσικνοπέμπτη 2021 - Όλες οι αλλαγές σε μετακινήσεις και SMS

Τι ισχύει με τους κωδικούς στο 13033 για σούπερ μάρκετ, τράπεζες, άθληση, τρέξιμο και βόλτα με κατοικίδιο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με νέα μέτρα η Τσικνοπέμπτη 2021, καθώς το lockdown γίνεται σκληρότερο και ενεργοποιούνται οι αλλαγές σε μετακινήσεις και SMS για σούπερ μάρκετ και άθληση.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα που κάνουν σκληρότερο το lockdown για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Η Τσικνοπέμπτη 2021, όπως και το 2020, θα είναι διαφορετική, με τις αλλαγές στις μετακινήσεις και τα SMS στο 13033 να ξεκινούν στις 06.00 το πρωί.

Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 αρνητικό ρεκόρ για το 2021 σε νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκτακτες ανακοινώσεις για το τι αλλάζει σε μετακινήσεις και SMS. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε ξεχωριστή αναφορά για το νέο καθεστώς με τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποιώντας παράλληλα τους περιορισμούς που μπαίνουν σε άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι από τις 2.702 νέες μολύνσεις Covid-19, οι 1269 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Μιλώντας για την Τσικνοπέμπτη 2021 ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να την περάσουν, όπως κάθε άλλη ημέρα.

«Αύριο που είναι Τσικνοπέμπτη, ας μην προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να πάμε σε φίλους και γνωστούς. Ας περάσουμε την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά μας» είπε. Και ξεκαθάρισε ότι κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων, οδηγεί σε παράτασή τους. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε ότι οι εργασιακοί χώροι και οι συγκεντρώσεις ατόμων σε σπίτια είναι οι δύο βασικοί παράγοντες μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο «βαθύ κόκκινο» για τον κορωνοϊό μπαίνει η Αττική, όπως επίσης και: Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια (εκτός Σκύρου). Όλες οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τσικνοπέμπτη 2021 - Τα νέα μέτρα που ξεκινούν στις 06.00 το πρωί - Οι αλλαγές σε μετακινήσεις και SMS στο 13033 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, την Τσικνοπέμπτη 2021, στις 06.00 το πρωί, αρχίζουν να ισχύουν οι διαφοροποιήσεις στον κωδικό 2, 3 και 6 που στέλνουν με SMS οι πολίτες στο 13033. Ειδικότερα:

  • Κωδικός 2 (σούπερ μάρκετ, τρόφιμα) και Κωδικός 3 (τράπεζες) με SMS στο 13033, η μετακίνηση πραγματοποιείται είτε εντός δήμου ή εντός 2 χλμ. από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Κωδικός 6, αποκλειστικά μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Απαγορεύεται η μετακίνηση για άθληση ή η βόλτα με κατοικίδιο σε άλλη περιοχή με τη χρήση αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας ή άλλου οχήματος.
  • Κωδικός 4 με SMS στο 13033 (Βοήθεια σε τρίτο άτομο), τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, με τους ελέγχους να είναι αυστηροί.

Βόλτα με κατοικίδιο, άθληση, τρέξιμο εν μέσω lockdown - Περιορισμοί στον κωδικό 6 που στέλνουν οι πολίτες με SMS στο 13033 ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 2021, στις 06.00 το πρωί © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τσικνοπέμπτη 2021 - Νέα δεδομένα στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Επιπλέον, υπάρχει αναπροσαρμογή στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαιρέσεις να ισχύουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα: 

  • Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο χρώμα) ισχύει από τις 21.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί, ενώ στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου (βαθύ κόκκινο χρώμα) από τις 19.00 το απόγευμα έως τις 05.00 το πρωί.
  • Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική για τον κορωνοϊό - Νέες αλλαγές στο ωράριο από την Τσικνοπέμπτη 2021 στις περιοχές με «βαθύ κόκκινο χρώμα» © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο καιρός την Τσικνοπέμπτη 2021 - Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την ΈΜΥ. Για την Τσικνοπέμπτη 2021 προβλέπονται άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, ηλιοφάνεια αναμένεται σε όλη τη χώρα, ενώ έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του 24ώρου η ορατότητα στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 17, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 3 έως 19, στα νότια ηπειρωτικά από 5 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 17, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 17, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 18 και στην Κρήτη από 6 έως 18 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως σταδιακά από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική την Τσικνοπέμπτη 2021 αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως έως το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς.

Την Τσικνοπέπτη 2021 στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις