Ελλαδα

Στα λευκά έντυσε η Μήδεια τη χώρα: Πυκνές χιονοπτώσεις (εικόνες)

Το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλά προβλήματα στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας λόγω των χιονοπτώσεων - Έντονες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με έντονες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες να επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς σήμερα Δευτέρα αναμένεται να επεκταθεί νοτιότερα.

Καπανδρίτι - Χιονόπτωση © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η «Μήδεια» επηρεάζει σοβαρά καθώς στα βόρεια προάστια της Αθήνας, από το Χαλάνδρι και βορειότερα, οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από χιόνι και η κυκλοφορία των οχημάτων  σε αρκετά σημεία γίνεται πλέον μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΟΑΚΑ © ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Χαλάνδρι - Χινόπτωση

Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, κλειστή ήταν από τα ξημερώματα η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας. Η κεντρική οδική «αρτηρία» έκλεισε για όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα στις 5:30 το πρωί, από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά έως και τη Λαμία. 

Με απόφαση, ωστόσο, της ΓΓΠΠ, η Εθνική οδός θα παραμείνει ανοικτή από τις 13:00 και μέχρι τις 19:00, αλλά στη συνέχεια θα ξανακλείσει για 12 ώρες, από τις 19:00 και μέχρι τις 7:00 το πρωί της Τρίτης, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων μέσα στη νύχτα.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ © (EUROKINISSI/KLODIAN LATO

Επίσης, στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07.20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό.

ΑΤΤΙΚΗ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ © ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ EUROKINISSI

 

ΑΤΤΙΚΗ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ © ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ EUROKINISSI

Παραμένει κλειστή η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους: Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της αίθουσας δεξιώσεων Ermitaz Hall, ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρνας «το Χρυσό βαρέλι» ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια. Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου, μέχρι το Πάρκο Ανατολής.

Θεσσαλονίκη στα λευκά

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. 

Θεσσαλονίκη - Χιονόπτωση © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Θεσσαλονίκη - Χιονόπτωση © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Μάλιστα, λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης είναι πιο έντονα, οι κατά τόπους δήμοι έχουν ανακοινώσει πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Τρίτη, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Καστοριά, μεγάλα ύψη χιονιού

Μεγάλα ύψη χιονιού και πολύ χαμηλή θερμοκρασία αφήνει στο πέρασμά της η «Μήδεια», που έκανε την είσοδό της στη χώρα από τη Δυτική Μακεδονία, ξεκινώντας από την Καστοριά. Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το μισό μέτρο σε ορεινές περιοχές.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ © (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΡΑΣ

Νομός Ροδόπης

Η Μήδεια έφερε τα χιόνια στο Νομό Ροδόπης, αφού καταγράφηκαν χιονοπτώσεις στις Σάπες, στην Ξυλαγανή, στους Προσκυνητές, στους Ασκητές και σε άλλους οικισμούς. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, στα λευκά ντύθηκε και η πόλη της Κομοτηνής.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ © EUROKINISSI/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η Ήπειρος

Όλα τα μηχανήματσ της Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν δρόμους και ρίχνουν αλάτι, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει τις ορεινές επαρχιακές οδούς σε παγοδρόμια, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Ήπειρος - Χινοπτώσεις © epiruspost.gr

ΠΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Λάρισα: Συνεχίζεται η κακοκαιρία 

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, καθώς από το βράδυ της Κυριακής σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες. Η χιονόπτωση σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού συνεχίζεται, ενώ στη πόλη της Λάρισας τα ξημερώματα η θερμοκρασία έχει φτάσει τους -4 βαθμούς.

Λάρισα - Χιονόπτωση © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων επιχειρούν όλη την νύχτα ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους για την προστασία από το παγετό, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό η ρίψη αλατιού θα συνεχιστεί και σήμερα Δευτέρα το βράδυ. Παράλληλα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε επιφυλακή στη πόλη της Λάρισας, ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση των δημάρχων του νομού Λάρισας, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Π.Ε Λάρισας σήμερα λόγω κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Πάτρα: Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικoύ δικτύου

Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων εργάζονται συνεχώς, προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Στην κατάψυξη η Δυτική Θεσσαλία

Στην κατάψυξη η Δυτική Θεσσαλία, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στις περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων.

ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ειδικότερα, παγετός, τσουχτερό κρύο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι που σε ορισμένες ορεινές περιοχές φτάνει τα 70 εκατοστά είναι το σκηνικό του καιρού στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος.

Περισσότερα από 60 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοικτούς, προκειμένου να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» χτυπάει με σφοδρότητα το νομό Φθιώτιδας

Το χιόνι έφτασε μέχρι την Λάρυμνα και την Τραγάνα - Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές.

Στα ορεινά του Δήμου η χιονόπτωση είναι πιο εντονότερη χωρίς ωστόσο έχουν αναφερθεί σοβαρά ζητήματα μέχρι στιγμής.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ © EUROKINISSI

Αντιθέτως, προβλήματα υπήρξαν και με την ηλεκτροδότηση όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε Μαρτίνο, Τραγανά και Λάρυμνα. Αρχικά αποκαταστάθηκε το θέμα, ωστόσο μετά από λίγη ώρα σε κάποια σημεία δημιουργήθηκαν εκ νέου ζητήματα.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν οι δύο πρώτες μέρες της βαρυχειμωνιάς στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος και εξηγεί:

«Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος κρατάμε τους δρόμους ανοιχτούς. Σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις επόμενες δύο μέρες το σχολείο και το νηπιαγωγείο του Δήμου θα είναι κλειστά». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, για το Δήμο οι χιονοπτώσεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αντίθετα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα. Για να καταλήξει τονίζοντας ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα:

«Η χιονισμένη λίμνη είναι μοναδικής ομορφιάς, γεγονός που την κατατάσσει στον καλύτερο χειμερινό προορισμό. Αν δεν υπήρχε ο covid 19, ο Δήμος μας θα ήταν ο ιδανικός για χειμερινές διακοπές. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι χάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά οι τουριστικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία».

Χωρίς ρεύμα οι Σποράδες

Δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Μαγνησία από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να σαρώνει την περιοχή, αφού δρόμοι έχουν κλείσει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σποράδες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθισμένος σε χιόνι που ξεπερνά και τα 30 εκατοστά ακόμα και στο κέντρο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο από αργά χθες την νύχτα λόγω της πτώσης μεγάλων δένδρων πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που τροφοδοτούν την ηλεκτροπαροχή προς τις Σποράδες, με αποτέλεσμα και τα τρία νησιά να έχουν μεγάλα προβλήματα. Τα νησιά παραμένουν χωρίς ρεύμα για πάνω από 12 ώρες. Νωρίτερα είχε προηγηθεί και άλλη βλάβη στην ίδια περιοχή,που αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και που αφορούσε την ηλεκτροδότηση της Σκιάθου.

Κεφαλονιά: Στα λευκά το νησί - Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινές περιοχές στο νησί της Κεφαλονιάς, με την κακοκαιρία "Μήδεια" να κάνει αισθητή την εμφάνισή της, με τους κάτοικους των περιοχών να απολαμβάνουν το χιόνι στις αυλές των σπιτιών τους. Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού.

 

 

Οι ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί του Ιονίου, είχαν σαν αποτέλεσμα να κοπούν καλώδια από τους πυλώνες και να προκαλέσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε χωριά. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, από τα τις πρώτες πρωινές ώρες, διορθώνουν τις βλάβες.

«Προσοχή χρειάζεται σήμερα από τους οδηγούς στο δρόμο Αργοστόλι-Σάμη (ιδιαίτερα στο σημείο Αγραπιδιές), Σάμη-Πυργί-Τζανάτα και Διλινάτα-Διβαράτα (τον δρόμο της Φάλαρης) γιατί υπάρχει χιόνι στο οδόστρωμα. Αργότερα που θα παγώσει θα υπάρχει μεγάλη ολισθηρότητα. Μηχανήματα από την Πολιτική Προστασία της ΠΕ Κεφαλληνίας ενεργοποιήθηκαν και καθαρίζουν ήδη τους δρόμους, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν πάλι προβλήματα αν συνεχίσει η χιονόπτωση», τονίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Κεφαλληνίας.

Μαγνησία - Πήλιο

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Πήλιο,όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει σε πολλά σημεία και το ένα μέτρο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δεκάδων εκχιονιστικών μηχανημάτων σε πολλά σημεία η βατότητα των δρόμων είναι αδύνατη.

 

 

Μέσα στην πόλη του Βόλου,όπου η συνεχής χιονόπτωση ξεπερνά τις 30 ώρες και συνεχίζεται έστω και με μειωμένη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή ζωή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας,όπου όλη την νύχτα μηχανήματα εκχιονισμού καθάριζαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και υδροφόρες που ακολουθούσαν έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν θαλασσινό νερό για να κρατηθούν οι δρόμοι σε ανεκτή και ασφαλή βατότητα.

 

 

Η ίδια εικόνα και στα βόρεια προάστια του Βόλου όπου οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες αφού το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά.Η θερμοκρασία στην πόλη του Βόλου στις 6.30 το πρωί ήταν στον -1 βαθμό και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος,μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή βρίσκονταν σε σημεία όπου υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ήταν σε περιοχές αποχιονισμού στο Πήλιο όπου η κατάσταση είναι δύσκολη.

Τα αυτοκίνητα κινούνται ,παρά τους εκχιονισμούς, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο του Πηλίου και έχει απαγορευθεί η κίνηση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο Νότιο Πήλιο προς Πλατανιά λόγω πτώσης δένδρων.Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην περιφέρεια Αλμυρού προς Ανάβρα, Κοκκοτούς, Νεράιδα αλλά και στα πεδινά προς Σούρπη, Πτελεό, Αχίλλειο και Αγίους Θεοδώρους.

Ανοιχτοί έχουν διατηρηθεί οι εθνικές οδοί Βόλου-Λαρισας και Βόλου-Μικροθηβών αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού. Και μέσα στον Βόλο χρειάζονται αλυσίδες αυτοκίνητα που κινούνται σε δευτερεύοντες δρόμους και είναι απαραίτητες στις συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι σήμερα κλειστά στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φερραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, καθώς και στην Σκιάθο με αποφάσεις των δημάρχων λόγω του χιονιά. Στον Βόλο κλειστοί είναι και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν στον Βόλο σε 24ωρη βάση τα ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρ. Φεραίου και Νέας Ιωνίας, στην οδό Μυτιλήνης και το Κοινωνικά Κέντρο Αγίων Αναργύρων, Αραχώβης 1 με Μπότσαρη, όπου εκτός από την παραμονή θα προσφέρεται και σίτιση στους προσφεύγοντες που έχουν ανάγκη λόγω της κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ