Ελλαδα

Κακοκαιρία «Μήδεια» - Δεύτερη φάση: Πού θα χτυπήσει (χάρτες)

Live η πορεία που ακολουθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Πότε πέφτουν χιόνια στην Αττική

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Μήδεια» - Πολύ χιόνι στη Λάρισα
Κακοκαιρία «Μήδεια» - Πολύ χιόνι στη Λάρισα © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Στη β' φάση μπαίνει η κακοκαιρία «Μήδεια», με πολικές θερμοκρασίες και πολύ χιόνι να πέφτει σε περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πυκνές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες (ακόμα και -13 βαθμούς Κελσίου) έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» στην πρώτη της φάση που κορυφώνεται απόψε το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ξεκινά η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας.

Ήδη, πολλές περιοχές της χώρας μπήκαν στην κατάψυξη, με τη Βόρεια Ελλάδα να ντύνεται στα λευκά. Στη Θεσσαλονίκη χιόνισε, με το χιόνι να φθάνει μέχρι το παραλιακό μέτωπο και τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 λόγω χιονιού και παγετού, με τη σχετική λίστα να δίνεται στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, για την Αττική κατά τη διάρκεια της οποίας έχει τεθεί επί τάπητος το σχέδιο αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στον νομό τις επόμενες ώρες.

Κακοκαιρία «Μήδεια» - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν στη δεύτερη φάση - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2020 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με πυκνές χιονοπτώσεις να σημειώνονται το επόμενο διήμερο στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και τις πολικές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ειδικότερα, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί. Σε αυτόν παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 05.00 - 08.00 της Δευτέρας 15/02 και 23.00 της Δευτέρας 15/02 - 02.00 της Τρίτης 16/02/2021 (σ.σ. δεύτερος χάρτης), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

kakokairia-mideia-xartis.png

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη, όπως φαίνεται και στον δεύτερο χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί.

kakokairia-mideia-deuteri-fasi.png

Κακοκαιρία «Μήδεια» - Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στη δεύτερη φάση

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, όπως παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Ειδικότερα, φαίνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) για τη Δευτέρα 15/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

kakokairia-mideia-fasi-deuteri-anemoi.png

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ