Ελλαδα

Εθνική Πινακοθήκη - Πικάσο: Νέα στοιχεία για την κλοπή του πίνακα

Το «Γυναικείο Κεφάλι» είχε κλαπεί το 2012

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο φως νέα στοιχεία για το «Γυναικείο Κεφάλι», τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Στη δημοσιότητα έρχονται νέα στοιχεία για τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα το 2012.

Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (σ.σ. Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

Το έργο είχε κλαπεί στις 9 Ιανουαρίου 2012. Μέχρι σήμερα η «κλοπή» του αιώνα παραμένει ανεξιχνίαστη, με τον δράστη να είναι ασύλληπτος. Ιστορικοί της Τέχνης επισημαίνουν ότι λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η συγκεκριμένη υπόθεση, ο κάτοχος του πίνακα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον διατηρεί στο σαλόνι του σπιτιού του χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τον επιδεικνύει ή να τον πουλήσει.

Στο ρεπορτάζ του το «Βήμα» αναφέρει πως ενόψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και των εορτασμών που ετοιμάζονται, οι έρευνες εντείνονται από τις Αρχές προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον πίνακα και να τον επιστρέψουν πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλοπή του πίνακα εμπλέκονται πέντε Έλληνες, οι οποίοι διαμένουν στην Κέρκυρα, σε νησί του Αργοσαρωνικού και σε διαμέρισμα στην ευρύτερη περιοχή του Ταύρου.

Ποιος έκλεψε το «Γυναικείο Κεφάλι», τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο απο την Εθνική Πινακοθήκη

Στην έρευνα φαίνεται να εμπλέκεται και το όνομα ενός γνωστού ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να συνδέεται και σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Από τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στην Πινακοθήκη, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως διαρρήκτες αλβανικής και ρουμανικής υπηκοότητας εμπλέκονται στην υπόθεση, λαμβάνοντας κατευθύνσεις από Έλληνες νονούς της νύχτας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις