Ελλαδα

ΕΔΕ στο Προεδρικό Μέγαρο: To e-mail και η γραμματέας Παυλόπουλου

Το μοιραίο λάθος που άνοιξε τον δρόμο για να επέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Οι ποινές που επιβλήθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο
Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

ΕΔΕ και ποινές στο Προεδρικό Μέγαρο όταν διαπιστώθηκε ότι η πρώην γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου παρακολουθούσε τo e-mail της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Άνω κάτω έγινε το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις αποκαλύψεις ότι το e-mail που χρησιμοποιεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολουθείται.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του λογαριασμού της προεδρίας στις 14 Απριλίου 2020, το οποίο οδήγησε σε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε ΕΔΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Ηλίας Νάτσιος, ήταν αυτός που ειδοποίησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κατέθεσε, μάλιστα, και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ.

Όπως διαπιστώθηκε, το «επίμαχο» e-mail της προεδρίας είχε σταλεί από την πρώην γραμματέα του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου -η οποία κανονικά δεν έπρεπε να είχε πρόσβαση. Παραλήπτης ήταν μια φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλος της Προεδρίας.

Το e-mail αυτό περιείχε ένα δημοσίευμα, συνοδευόμενο από ειρωνικό σχόλιο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το φιλικό πρόσωπο της πρώην γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου να απαντά: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό email κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας. Ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν συναγερμό στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν και η ώρα αποστολής: 00.44 μετά τα μεσάνυχτα όταν στην Προεδρία δεν υπήρχε υπάλληλος.

Την ΕΔΕ ανέλαβε να διεξάγει μετακλητός υπάλληλος της ΠτΔ, ο οποίος διαπίστωσε πως η πρώην ιδιαιτέρα του κ. Παυλόπουλου (η οποία έχει πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο) λάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των ΜΜΕ, προωθώντας στο προσωπικό της e-mail μηνύματα από τον λογαριασμό της Προεδρίας.

Τόσο η ίδια όσο και ένας τεχνικός που εμπλέκεται στην υπόθεση - θρίλερ, κλήθηκαν να καταθέσουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. 

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας ότι μετά την αποχώρηση του Προκόπη Παυλόπουλου όφειλε να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης.

Η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου έβλεπε τα e-mail της Κατερίνας Σακελλαροπούλου - Τι υποστήριξε η ίδια στο Πειθαρχικό

Η ίδια αποποιήθηκε την ευθυνή αυτή, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα του τεχνικού.

Το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, καταλόγισε τα ίδια «παραπτώματα» και στον τεχνικό. Ο τελευταίος, ο οποίος και παραιτήθηκε από τη θέση του για λόγους ευθιξίας, ανέφερε ότι ουδέποτε έλαβε σχετική εντολή για να προχωρήσει σε αλλαγή των κωδικών πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της προεδρίας, υπενθυμίζοντας ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Θρίλερ στο Προεδρικό Μέγαρο - Παραβίαση ασφαλείας στο e-mail της Κατερίνας Σακελλαροπούλου - Οι ποινές

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε στην πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου χρηματική ποινή τεσσάρων μισθών και στον τεχνικό ποινή δύο μισθών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ