Ελλαδα

Σεισμός στη Λέσβο: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις δονήσεις

«Όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το σεισμό της Βρίσας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός
Σεισμός © EPA

Σεισμός στη Λέσβο: Τι λένε οι επιστήμονες για τις δονήσεις και σε ποιο ρήγμα αποδίδονται - Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα.

Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Λέσβο, φαίνεται ότι οφείλονται στο σεισμικό ρήγμα που έδωσε στις 12 Ιουνίου του 2017 τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό της Βρίσας μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα. 

«Ο σεισμός», λέει ο καθηγητής Γεωδυναμικής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Εύθυμης Λέκκας, όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το σεισμό της Βρίσας και την τότε, προ 3,5 ετών, σεισμική διεργασία. Προκαλεί ανησυχία βέβαια αφού λόγω του μικρού του σεισμικού βάθους του επικέντρου, 10 έως 14 χιλιόμετρα γίνεται έντονα αντιληπτός. Αλλά πέραν τούτου ουδέν. Συνεχίζουμε απλά να προσέχουμε» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ανάλογη είναι η άποψη του καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου. «Η μελέτη της σημερινής σεισμικής διεργασίας μας δείχνει ένα ρήγμα ανάλογο γεωμετρικά με αυτό του σεισμού της Βρίσας. Με διεύθυνση βόρεια - βορειοδυτική προς νότια - νοτιοανατολική και βύθιση προς νότο. Αυτή είναι και η αιτία που δεν υπήρξαν καταστροφές στο νησί. Συνεχίζουμε βέβαια να προσέχουμε λόγω της ακολουθίας των τεσσάρων μεγάλων πρωινών σεισμών» σημείωσε ο κ. Ζούρος. 

Αρκετοί μετασεισμοί

Στις 7:36 το πρωί της Δευτέρας (1/2) καταγράφηκε σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στη Λέσβο. Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.35 π.μ. ανοιχτά της Λέσβου, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από τον πρώτο σεισμό μεσολάβησαν δύο ακόμη δονήσεις 4,8 και 4,5 Ρίχτερ, κοντά στο ίδιο επίκεντρο.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, σε θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Λέσβου και της Χίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 17,3 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ