Ελλαδα

Λιανεμπόριο - Πώς γίνεται το άνοιγμα - Όλες οι ανακοινώσεις

Όλα τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα - Τι ισχύει για τις «κόκκινες περιοχές» - Αναλυτικοί πίνακες

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
katastimata-lianemporio-anoigma.jpg

Ανοίγει το λιανεμπόριο με συγκεκριμένα μέτρα και κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα, όπως ανακοίνωσαν Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Χαρδαλιάς.

Έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και το πώς πραγματοποιείται το άνοιγμα της αγοράς στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2020 θα έχουμε επανεκκίνηση στο λιανεμπόριο, στο σύνολό του, με την αγορά να ανοίγει και τα καταστήματα να υποδέχονται τους πρώτους πελάτες.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε τους κανόνες και τα μέτρα που ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων στο λιανεμπόριο. Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσαν για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στην ενημέρωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν για το πώς ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 610 νέα κρούσματα, με 34 νεκρούς και 319 διασωληνωμένους. Από τα 610 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 187 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική.

Άδ. Γεωργιάδης: Ανοίγει το σύνολο των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2020

«Πήραμε την έγκριση της επιτροπής για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει πρόβλημα διασποράς η απόφαση θα ανακληθεί. Όπως είπε:

  1. Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν. Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.
  2. Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ’ όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
  3. Η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται με την αποστολή SMS με τον κωδικό 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών  αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  4. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

Αναλυτικά, όλα τα μέτρα και οι κανόνες βάσει των οποίων ανοίγουν λιανεμπόριο και καταστήματα:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. 
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. 
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. (για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους μέχρι τις 9 που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας)
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του. 
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου («κόκκινες» περιοχές) θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία «παράδοση εκτός» (click away).

Ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες - Τι ισχύει 

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  •  Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία  την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ανοίγουν τα ΚΤΕΟ - Με τι μέτρα λειτουργίας 

  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική  χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας.
  • Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

lianemporio-anoigma.jpg

lianemporio-anoigma-koronoios.jpg

katastimata-anoigma-koronoios.jpg

anoigma-lianemporio-koronoios.jpg

lianiko-emporio-anoigma.jpg

lianemporio-katastimata-anoigma.jpg

lianiko-emporio-anoigma-katastimata.jpg

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε lockdown οι Αχαρνές - Αίρεται η καραντίνα στην Ελευσίνα

Την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (-πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου-) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε, όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Βάνα Παπαευαγγέλου για κορωνοϊό στην Αττική - Κάτω από τη μονάδα ο δείκτης Rt

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, στην Αττική παρατηρούμε μια ελαφριά αύξηση των νέων κρουσμάτων. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί στην επικράτεια. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο δείκτης Rt είναι κάτω από τη μονάδα στην Αττική, ωστόσο Κεντρικός Τομέας και Δυτική Αττική προβληματίζουν.

Οπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, μετά την Πρωτοχρονιά «δεν είδαμε επιθετική αύξηση κρουσμάτων-διασωληνωμένων». Και ζήτησε να μην υπάρξουν εικόνες σαν αυτές του Λονδίνου στην Αθήνα με το άνοιγμα της αγοράς, δίνοντας έμφαση στην ατομική ευθύνη.

«Ο κυλιόμενος μέσος όρος στη χώρα είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα» είπε ακόμη, εκτιμώντας ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμη παραπάνω η επιδημία. Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στα 2.500, με 1 στους 3 διαγνωσμένους με κορωνοϊό να διαμένουν στην Αττική. «Μας απασχολεί ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική» σημείωσε η λοιμωξιολόγος, γνωστοποιώντας που ο δείκτης Rt είναι 0,91, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Αναφορικά με το Σύστημα Υγείας, 1.700 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ ο μέσος αριθμός εισαγωγών είναι 130 -υποδιπλάσιος σε σχέση με πριν από έναν μήνα. «Σήμερα, έχουμε 55% πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτή υπολογίζεται στο 61%» πρόσθεσε.

«Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά. Δυο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά δεν είδαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και ασθενών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου για σχολεία και κορωνοϊό: Η πρώτη εβδομάδα πήρε εξαιρετικά καλά

Αναφερόμενη στα δεδομένα του ECDC, σημείωσε πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε αρκετά κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από το φθινόπωρο και οι επόμενες αργίες αργούν. Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των σχολείων, η πρώτη εβδομάδα πήγε εξαιρετικά καλά. Χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια» ανέφερε.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό μεταφράζεται σε δείκτη θετικότητας, μόλις 0,14% στους εκπαιδευτικούς. «Ανησυχούμε για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού» συνέχισε.

Κύριος στόχος της επιτροπής είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε η απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων να μην επιφέρει αύξηση κρουσμάτων» επεσήμανε ακόμη η λοιμωξιολόγος. Και σημείωσε: «Η επιτροπή συναίνεσε στο άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας πως τα δεδομένα θα επαναξιουλογούνται τακτικά. Να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες».

Όπως εξήγησε, στόχος μας είναι να καταφέρουμε στο διάστημα αυτό να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους. Θα μεταθέσουμε έτσι, σημείωσε, «την ηλικιακή ομάδα των νοσούντων σε μικρότερες ηλικίες και έτσι θα μετατρέψουμε τη λοίμωξη σε μια ηπιότερη νόσο που θα αφορά νεότερους συμπολίτες μας.

Παπαευαγγέλου: Τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό στο Ισραήλ γεννά ελπίδα για οριστική νίκη του κορωνοϊού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού είδαν μείωση 50% στα νέα κρούσματα. «Στοίχημά μας είναι να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες τηρώντας τα μέτρα» συνέχισε και αναφέρθηκε σε μια αύξηση κινητικότητας, χωρίς αντίστοιχη, ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων. «Παρατηρήθηκε πολύ σημαντική συμμόρφωση όλων μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου» συμπλήρωσε.

«Μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες την έκπληξη, να αποτελέσουμε την εξαίρεση όπως συνέβη την άνοιξη;» διερωτήθηκε η κα Παπαευαγγέλου και έκλεισε, τονίζοντας: «Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».

Μαγιορκίνης: Η πίεση στο ΕΣΥ υποχωρεί - Χρειάζεται υπομονή τους επόμενους μήνες

Από τη μεριά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε στην ενημέρωσή του πως «η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Σημείωσε, όμως: «Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στην Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση και στις διαγνώσεις των 65+. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται αλλά με αργό ρυθμό».

«Με βάση όλα αυτά μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Εχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού» πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας».

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ