Ελλαδα

Κτηματολόγιο: Περνά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τι αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανοραμική εικόνα της Αθήνας
Πανοραμική εικόνα της Αθήνας © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει να διαχειρίζεται το Κτηματολόγιο, με την σχετική αρμοδιότητα να μεταφέρεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αλλάζει χέρια το Κτηματολόγιο. Όπως έγινε γνωστό, περνά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται στο Προεδρικό Διάταγμα η αρμοδιότητα για το Κτηματολόγιο περνά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού αρμόδιου για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση περιοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Κτηματολόγιο: Τι είχε αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης - Ο σχεδιασμός για το 2021

Ως «έτος-ορόσημο» για το Κτηματολόγιο είχε χαρακτηρίσει ο Κωστής Χατζηδάκης το 2021, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων του Κτηματολογίου για τη νέα χρονιά και των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, το σύνολο σχεδόν των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε σύγχρονα -Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα (μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 -Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 Υποκαταστήματα τους). Επίσης:

  • Όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2021, θα επεκταθούν σε όλα τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών.
  • Θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων Κτηματογράφησης σε όλη την Επικράτεια.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Κτηματολογίου, σήμερα η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%, καλύπτοντας το 93% της ελληνικής επικράτειας. Το 2021 θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία).

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, έως το τέλος του 2021 η κατάσταση θα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων,
  • Στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης στο 40% των δικαιωμάτων,
  • Στη φάση της εξέτασης ενστάσεων στο 16% των δικαιωμάτων,
  • Στη φάση συλλογής δηλώσεων μόνο στο 7% των δικαιωμάτων.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «σταδιακά και μέχρι τις αρχές του 2024, το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί παντού στη χώρα και σε όλα τα επίπεδα κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία και θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων. Θα μιλάμε για ένα "Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Κτηματολόγιο"».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ