Ελλαδα

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraΖeneca: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του - Φαίνεται να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι δείχνει να εμποδίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ξεχωριστή αναφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.

Όπως είπε, εκτός από τις πρακτικές διευκολύνσεις που προσφέρει, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι φαίνεται να εμποδίζει τη μεταδοτικότητα του ιού, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από κορωνοϊό και νοσήσει. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αναμένεται ταχεία έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η κα Θεοδωρίδου, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από εκείνο της Pfizer, καθώς χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος "ταχυδρόμου" που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού». Και πρόσθεσε: «Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της διευκρίνισε ότι δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Συμπλήρωσε δε ότι «ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα».

Τόνισε, πάντως, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα σκεύασμα «που περιμένουμε με αγωνία, καθώς είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς».

Κλείνοντας τα όσα είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με σκεύασμα άλλης εταιρείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις