Ελλαδα

Κορωνοϊός, εμβόλια και εμβολιασμός στην Ελλάδα - Όλα τα νεότερα

Από Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριο Θεμιστοκλέους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emvolio-emvoliasmos-koronoios.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό πολιτών στην Ελλάδα από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την επιχείρηση «Ελευθερία», το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό.

Η ενημέρωση έγινε από το Υπουργείο Υγείας, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα χορηγήθηκαν κανονικά, με την επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών να συνεχίζεται χωρίς προβλήματα βάσει του σχεδιασμού που υλοποιεί βήμα βήμα το Υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η προτεραιοποίηση από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω από 18 ετών. «Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς η νόσηση στην παιδική και εφηβική είναι ήπια και σπάνια έχει μια σοβαρότητα» τόνισε.

Αναφορικά με τα κριτήρια για τον εμβολιασμό πολιτών στην Ελλάδα, αυτά είναι:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Παράλληλα, μοιράστηκε την εμπειρία της που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι ένιωσε: «Συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων» Και πρόσθεσε: «Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και αλλεργίες - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι σπάνιες και ξεκαθάρισε ότι οι αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα ή άλλες αλλεργιογόνες ουσίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Εξάλλου, υπάρχει σχεδιασμός στο εμβολιαστικό κέντρο και έχει γίνει μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση «όποιας και ήπιας αλλεργικής αντίδρασης». Επομένως το θέμα «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ» δεν τίθεται, τόνισε για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τις αλλεργίες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις σε κάθε 1.000.000 δόσεις, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεωρίες συνωμοσίας και εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Το αιχμηρό σχόλιο από τη Μαρία Θεοδωρίδου

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένας ιός για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο: «Ο ιός της παραπληροφόρησης».

«Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες, φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις, απόψεις, την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ για αυτό» ανέφερε

Μάριος Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού: 471 εμβολιάστηκαν, ένας παρουσίασε ήπια συμπτώματα αλλεργίας

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 471, εκ των οποίων ένα άτομο παρουσίασε ήπια συμπτώματα αλλεργίας. «Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και το αναφέρω στην δέσμευσή μου για διαφάνεια» εξήγησε.

Στην συνέχεια έδωσε έμφαση στις δόσεις του εμβολίου της Pfizer που παραλαμβάνει το επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα μας. Όπως είπε, αύριο Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 «παραλαμβάνουμε άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε λίγο περισσότερες από 1.255.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, αριθμός που ίσως αυξηθεί», σε περίπτωση που υπάρξουν νέες συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ.

Εμβόλιο Pfizer για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων:

  • Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020: 83.850 δόσεις
  • Έως τέλη Ιανουαρίου: 419.250 δόσεις
  • Εντός Φεβρουαρίου: 334.500 δόσεις
  • Τέλη Μαρτίου: 1.255.800 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, προστίθενται και οι 240.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Τι είναι - Σε ποιους χορηγείται

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αξιοποιείται για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε, με ποιο σκεύασμα κ.λπ.).

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ